Inloopschip in Den Bosch meer dan vol in lockdowntijd: ‘We hebben het ongelooflijk druk’

28 opvangplekken voor dak- en thuislozen zijn er in het Inloopschip in Den Bosch maar momenteel zijn er dagelijks ongeveer 52 plekken nodig. En dat komt vooral door de lockdown die is ingesteld.

Abu Aoulad is medewerker van het Inloopschip in de Hinthamerstraat en heeft het in de coronatijd steeds drukker zien worden. Ook met arbeidsmigranten die hun baan en daarmee ook hun onderdak zijn kwijtgeraakt. Van de ruim 50 mensen die op dit moment een beroep doen op de opvang zijn er ongeveer 20 Poolse arbeiders die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen. “Het zijn mensen die hier wel mogen werken maar die geen recht hebben op sociale voorzieningen. Maar tijdens de lockdown zijn wij vanuit de overheid verplicht om iedereen onderdak te bieden”, legt Aoulad uit.

Uitwijkmogelijkheden

Het Inloopschip kan dankzij de hulp van de gemeente in ieder geval gebruik maken van Hotel All-In, zegt Aoulad: “Daar kunnen wij 20 mensen naartoe sturen om te overnachten zodat de druk op het Inloopschip wordt verminderd. Dus dat is echt superfijn. En verder kunnen we nog gebruik maken van de containerwoningen die zijn geplaatst toen dakloze mensen vanwege corona in quarantaine moesten. Daar kunnen nu 8 mensen terecht. We kunnen ook nog uitwijken naar onze partner Novadic-Kentron en naar Reinier van Arkel waar we bedden kunnen gebruiken.”

Voor de slaapplekken zijn er dus wat uitwijkmogelijkheden, maar overdag zijn de meeste mensen gewoon in het Inloopschip aanwezig. Daar zijn de nodige maatregelen genomen om toch de vereiste afstand te kunnen bewaren. Zoals in de keuken, zodat niet iedereen meer zelf hoeft te koken. Het Inloopschip krijgt ook eten gedoneerd van een aantal restaurants in de binnenstad en daar zijn de medewerkers heel blij mee: “Het eten komt dan verpakt binnen en daarmee kan iedereen verspreid over onze twee zalen gaan zitten op voldoende afstand”, zegt Abu Aoulad.

Oplossingen zoeken

Het is dus improviseren geblazen momenteel en zeker voor de Poolse arbeiders zal er toch een goede oplossing gevonden moeten worden. De opvang is namelijk niet voor die groep bedoeld. Samen met de gemeente wordt gekeken naar mogelijkheden om ze in opvangcentra in hun land van herkomst onder te brengen. Teruggaan naar familie is een probleem, omdat ze bang zijn voor gezichtsverlies, zo legt Aoulad uit. “En we zijn ook aan het kijken waar deze jongens hebben gewerkt, via welke uitzendbureaus. Vooral om te zien of er in de toekomst weer kans is op werk. Dat ze dan weer ergens terecht kunnen als wij wegvallen als ondersteuning. Door corona en bezuinigingen zijn er bij veel bedrijven problemen ontstaan en dan zijn de Poolse jongens meestal de eersten die de dupe zijn. Die vallen gewoon tussen de wal en het schip.”

Niet alleen arbeidsmigranten

Grote drukte dus, meestal veroorzaakt door de coronaproblemen. En het zijn niet alleen meer arbeidsmigranten die aankloppen voor hulp, aldus Abu Aoulad: “Je ziet ook dat er veel problemen ontstaan in de thuissituatie. Dat de druk thuis zo hoog is opgelopen dat het niet meer houdbaar is omdat mensen te veel op elkaars lip zitten. Mensen worden eerder op straat gegooid, relaties die stuk gaan. Dus ook daar zien we wel een lichtelijke toename in hoor.” 

Een moeilijke situatie dus momenteel voor de medewerkers van het Inloopschip, die ook hopen dat er snel verbetering gaat komen. “We doen het werk wel met plezier hoor”, benadrukt Aoulad. “Het is ook hartverwarmend om te zien hoe dankbaar die mensen zijn dat ze opgevangen kunnen worden. Maar in je achterhoofd weet je toch dat je weer afscheid van ze moet nemen als er einde komt aan de lockdown. En dan weet je niet waar ze terecht komen. Dus we hopen in ieder geval dat we ze toch een fijne tijd kunnen geven zolang ze hier zijn.”