‘Innovatiedisctrict’ moet van Den Bosch ‘dé datastad van Nederland’ maken

Het Grenco-terrein, naast het Grasso-pand, aan de Parallelweg in Den Bosch is volgens de gemeente de perfecte locatie om als ‘innovatiedistrict’ te dienen. Over tien jaar moet het dé hotspot op gebied van data en ICT zijn.

Ongeveer vier en een half voetbalveld aan ruimte voor data- en ICT-bedrijven, aangevuld met horeca-gelegenheden en 100 tot 150 nieuwe woningen. Als het aan de gemeente Den Bosch ligt komen die op het Grenco-terrein, beter bekend als het terrein naast het pand van Grasso, aan de Parallelweg.

Grasso zelf wordt al onder handen genomen, maar daar blijft het dus niet bij. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de presentatie die wethouder Jan Hoskam vrijdagochtend gaf, samen met projectleider Walter Stam en Tineke Kemperman, hoofd van de afdeling Economie en Energie.

Volgens Hoskam is het nieuwe ‘innovatiedistrict’ een mijlpaal voor Den Bosch: “Voor de gemeente ’s-Hertogenbosch betekent dit een verdere versteviging van onze koppositie op het gebied van data. Het begrip ‘innovation district’ komt uit Amerika, hier in Nederland is het nog relatief onbekend. Met die term geven we aan dat dit geen stilstaand gebied wordt.”

Het belooft een grootschalig project te gaan worden. Hoskam geeft dan ook toe dat het de nodige impact gaat hebben: “Er gaat hier wel wat gebeuren. Er gaan gebouwen verdwijnen, er komen nieuwe gebouwen terug, maar er ontstaat hier wel een nieuwe dynamiek. En ik denk dat dit past bij de ontwikkeling die hier in de spoorzone heeft plaatsgevonden.”

Na de presentatie van het plan is de regie voor nu even uit handen van het college van B en W. In de raadsvergadering van 6 oktober mag de gemeenteraad zich buigen over het plan. Wanneer daar goedkeuring uit blijkt, gaat het college verdere stappen ondernemen, legt Hoskam uit: “Dan gaan we in overleg met de buurt en de gebruikers en het stap, voor stap, voor stap ontwikkelen.”

Het plan moet volgens Hoskam over tien jaar helemaal zijn uitgewerkt, al pint hij zichzelf niet vast op die termijn. “Het is belangrijk dat we kwaliteit blijven ontwikkelen. Kwaliteit is belangrijker dan snelheid. En je aanpassen aan wat de omgeving en de markt vraagt. Dat is het belangrijkst.”