Interactieve portretten wekken ooggetuigen van Tweede Wereldoorlog tot leven
Bij Erfgoed Den Bosch kunnen bezoekers vanaf woensdagmiddag in gesprek met Bossche ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Op een beeldscherm worden interactieve portretten getoond van drie personen, die bij wijze van spreken tot leven worden gewekt met innovatieve technologieën.
Op een levensgroot beeldscherm kunnen de bezoekers kiezen om te praten met Bosschenaren Roosje, Fientje en Jan. De personages vertellen hoe zij de oorlog beleven en via een telefoonhoorn kan de bezoeker reageren op die verhalen. De inzet van innovatieve technieken, zoals spraakherkenning, maakt het mogelijk om een actief gesprek te voeren met de persoon in het portret.
(Tekst gaat verder onder de video)
Roosje Glaser
Naast twee fictieve personages, Fientje en Jan, is een van de portretten gebaseerd op iemand die daadwerkelijk heeft bestaan. Roosje Glaser was een jodin die tijdens de Tweede Wereldoorlog in meerdere kampen heeft gezeten. Ze was dansleraar en ook in Kamp Vught en Auswitz bleef ze dansen. Marjon de Graaf-Glaser, het nichtje van Roosje, stond op die manier woensdagmiddag oog in oog met haar tante.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Jan, Fientje en Roosje (v.l.n.r.) Efgoed Den Bosch
De portretten zijn gebaseerd op foto’s van vroeger en worden gespeeld door acteurs. Voor een groen scherm in een studio zijn heel veel beelden opgenomen, zodat er enorm veel gespreksmogelijkheden zijn. Op de beeldschermen zijn de acteur en actrices in hun rol vermengd met de omgeving zoals die op oude foto’s te zien is. Zo zie je Fientje voor haar school, waar vanaf dat moment een vlag met een hakenkruis is gehesen.
Verschillende perspectieven
De verhalen van de ooggetuigen laten de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende perspectieven zien. Diverse thema's zoals het dagelijks leven, verzet, collaboratie, vervolging en bevrijding komen in de gesprekken aan bod.
De interactieve portretten zijn gemaakt in samenwerking met Breda University en het Bossche bureau Wij Doen Dingen. De verhalen van de ooggetuigen zullen nog tot aan de zomer van 2024 te zien zijn in het erfgoedcentrum in Den Bosch en zal daarna langs allerlei andere openbare plekken reizen.