Interactieve theaterbeleving in productie de Vijfde Wand

Een bijzonder gezicht woensdagavond in de Groene Engel in Oss. Tijdens de theatervoorstelling 'de Vijfde Wand' zat het publiek continu naar een telefoon te kijken.

Het experiment van de Royal Class van Brabant Talent en Stichting Oss Cultureel was een afstudeerproductie van Wesley Hartogs uit Lith. De student Communication and Multimedia Design vroeg zich of waarom hij technologie niet met theater kon koppelen.

Het publiek moest voorafgaand aan de voorstelling een app installeren waarop chatberichten, polls en extra geluiden verschijnen tijdens het stuk. Het publiek kreeg hiermee een actieve rol. De voorstelling bestond uit drie verschillende scènes die elk een onderbelicht maatschappelijk thema aanhalen.

Pay-what-you-want

Het doel van ‘de Vijfde Wand’ was om innovatief theater te creëren met de technologieën van nu om tot nieuwe ervaringen te komen voor een nieuw publiek. Daarnaast werd er geëxperimenteerd met het principe pay-what-you-want, waarmee het publiek achteraf zelf mag bepalen hoeveel ze de voorstelling waard vonden.