'Inwoners Uden en Landerd moeten stem krijgen in keuze nieuwe gemeentenaam'

Dat Uden en Landerd vanaf volgend jaar samen een nieuwe gemeente vormen is zeker, maar hoe die nieuwe gemeente gaat heten, blijft een gevoelig onderwerp. De oplossing? De inwoners zelf laten stemmen.

Dat denkt CDA-fractieleider Maurits Van den Bosch. Hij stelt voor om tijdens de herindelingsverkiezingen op 24 november een peiling te organiseren, waarbij inwoners de keuze hebben tussen de naam Maashorst, Uden-Landerd, Uden, een andere naam of geen mening. 

Werknaam

De naam Maashorst wordt al sinds het begin van de plannen voor de fusie door beide gemeenten gebruikt als werknaam, maar roept zowel onder de inwoners als bij buurgemeenten Oss en Bernheze veel discussie op. Die gemeenten hebben liever een andere naam omdat het omliggende natuurgebied al Maashorst heet. Uiteindelijk riep de naam zelfs in de Tweede en Eerste Kamer vragen op. "De naam van de nieuwe gemeente zou juist tot verbinding  moeten leiden in plaats van discussie", aldus de partij. 

Hogere opkomst 

De nieuwe gemeenteraad beslist uiteindelijk wat de definitieve naam wordt, maar de discussie zou volgens het CDA voor eens en altijd de wereld uit geholpen kunnen worden als de inwoners om hun stem wordt gevraagd. "De komende gemeenteraadsverkiezingen vormen het uitgelezen moment om zonder veel extra kosten een betrouwbare peiling te organiseren." Bovendien is de opkomst bij herindelingsverkiezingen vaak lager en zo'n peiling zou volgens Van den Bosch meteen kunnen leiden tot meer stemmers. 

Het voorstel wordt donderdagavond besproken in de raadsvergadering van de gemeente Uden.