advertentie Banner SNLR.nl

Inwoners van Erp en Zeeland dagvaarden Nederlandse overheid om stankoverlast veehouderijen

Twee mensen uit Zeeland en Erp maken deel uit van de groep burgers die de overheid voor de rechter hebben gedaagd vanwege stankoverlast van megastallen. “Hopelijk tikken we de overheid hiermee op haar vingers”.

“Dit is op geen enkele manier een zaak tegen de boeren”, vertelt Gert van Doren om eventuele misverstanden uit de lucht te helpen. “De boeren hebben gewoon volgens de regels gehandeld. Maar we gaan nu dus tegen diegene in die de regels bedacht heeft: we tikken de overheid op haar vingers.”

Van Doren heeft zelf met vlagen last van de geuroverlast als gevolg van de intensieve veehouderij in het buitengebied van Erp. “Het wisselt heel erg, op sommige dagen is het een stuk erger terwijl het op andere dagen wel weer meevalt. Maar onze gezondheid betaalt gewoon voor beleid van de overheid. Wij betalen als burgers met onze gezondheid, voor de concurrentiepositie van de Nederlandse vleesindustrie.”

Wij betalen als burgers met onze gezondheid, voor de concurrentiepositie van de Nederlandse vleesindustrie

• Gert van Doren

Bescherming

Het grootste probleem heeft Van Doren met de wet ‘Geurhinder en veehouderij’. Volgens hem klopt er maar weinig van die wet. “Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over zogeheten concentratiegebieden. Brabant is bijvoorbeeld zo’n concentratiegebied omdat hier nou eenmaal veel veehouderijen zitten. Maar in concentratiegebieden is er veel meer ruimte voor geuroverlast, terwijl je zou verwachten dat ze dat hier juist niet tolereren. We moeten juist worden beschermd!”

Kijk vrijdagavond om 19:00 in Uden naar het Dtv Nieuws journaal voor een uitgebreide reportage over deze zaak tegen de overheid. Uiteraard ook te zien buiten Uden, via onze socials of onze website.