Inwoners Vinkel protesteren tegen windmolens net over de grens met Bernheze

Zo'n 200 inwoners van Vinkel en Loosbroek zijn maandagavond bij het gemeentehuis van Bernheze te hoop gelopen tegen het aanwijzen van De Bleeken als mogelijke locatie voor windmolens.

Ze vrezen overlast van de windturbines die ergens tussen Loosbroek en Vinkel zouden moeten komen. Het plan is vorige week gepresenteerd aan omwonenden en wordt deze maandagavond tijdens een besloten vergadering besproken door Bernhezer commissieleden. Mette van der Molen staat met een spandoek in haar hand voor het gemeentehuis. Ze woont op 650 meter van waar de eerste windmolen zal komen. “Die windmolens maken een heel vervelend geluid en het is ook niet goed voor de dieren die daar leven. Ze moeten op een plaats komen te staan waar niemand er last van heeft.” 

(Tekst gaat verder onder de video.)

'Laten we onze eigen inwoners sparen en hen de dupe maken' 

De bezwaarmakers zijn bang dat 'heel Vinkel' geluidsoverlast gaat ervaren, dat er sprake zal zijn van trillingen en beschadigingen en dat de Vinkelse molen letterlijk en figuurlijk in de schaduw komt te staan. Voor de bewoners voelt het bovendien als een mes in de rug, omdat velen van hen eerder juist streden tegen de komst van de windmolens in Heesch-West. “De verkiezingen komen eraan, het voelt een beetje alsof ze denken, laten we onze eigen inwoners sparen en de Bossche inwoners de dupe maken", zegt Daisy van den Heuvel. 'Een schande' vindt Henk-Jan van der Molen het. “In Heesch ging het plan vanwege economische redenen uiteindelijk niet door. Nu laten ze de schade bij anderen en de winsten bij de exploitatie van Heesch-West.”

Vervolgacties

Een aantal bewoners deelde vlak voor de vergadering flyers uit aan de commissieleden. De een ging het gesprek met de demonstranten aan, de ander verdween snel het gemeentehuis in. “Sommigen sluipen sneaky naar binnen en willen de confrontatie niet aangaan, terwijl ze wel een beslissing moeten nemen over ons welzijn. Maar dit is pas het begin, er komen nog veel meer acties en petities aan”, aldus een van de gedupeerden.