Inzamelingsactie voor Beiroet: "Bij veel veteranen zit Libanon in hun hart"

Het Veteranen Ontmoetingscentrum in Den Bosch heeft zijn deuren geopend voor een bijzondere inzamelingsactie: alle spullen die hier binnenkomen, gaan naar het zwaar getroffen Beiroet, Libanon.

Het initiatief voor deze actie komt van twee veteranen die Libanon kennen als hun broekzak. "We zagen de schokkende beelden van de ramp, en besloten eigenlijk gelijk dat we wat moesten doen. Eric en ik hebben hier natuurlijk gediend en vonden dat we iets terug moesten  doen voor het land dat ons toch ook zo veel gebracht heeft", legt Libanon-veteraan Hans van Putten uit.

Volwassen worden in Libanon

Van Putten maakte samen met Eric de Vries eind jaren zeventig deel uit van UNIFIL, de missie van de Verenigde Naties in Libanon. En zo leerden ze het land kennen, middenin een bloederige burgeroorlog. "Ik ging daar als pubertje heen, maar ben er heel snel volwassen geworden. Inmiddels voel ik meer voor Libanon dan voor Nederland!", illustreert De Vries.

De tekst loopt door onder de video

Rollators en rolstoelen

En nu overzien de twee veteranen dus de inzamelingsactie. "We zijn begin deze week gestart en het loopt inmiddels echt ontzettend storm", deelt De Vries. De mannen lopen tussen de rollators, zakken vol kleding en huisraad, en rolstoelen. "Ze hebben daar echt helemaal niks meer, alles moet opnieuw worden opgebouwd. Dus ze kunnen alles gebruiken; elk klein ding is welkom!"