Inzet veiligheid en leefbaarheid op platteland Bernheze niet goed
Bewoners van het buitengebied in Bernheze vinden de inzet voor de leefbaarheid en veiligheid door de gemeente en politie niet genoeg. Dit blijkt uit een rapportage van de gemeente Bernheze.
De bewoners geven de gemeente voor hun inzet een 5,8 als gemiddeld cijfer. En ondanks dat het een voldoende is, is burgemeester Marieke Moorman daar niet blij mee. "Daar was ik vroeger op school ook niet blij mee met dat cijfer en als mijn kinderen daarmee thuis komen ook niet." Burgemeester Moorman ziet dat de politie er niet veel beter vanaf komt. De inzet van de politie in het buitengebied van Bernheze op de veiligheid en leefbaarheid wordt namelijk beoordeeld met een 6,2 gemiddeld. Volgens Moorman zijn de vertrouwenscijfers in overheidsinstanties en politie echter van nature overal laag. “We moeten niet de illusie hebben dat we dat ooit naar een 8 kunnen optillen, maar iets meer dan een zes zou mooi zijn”, aldus Moorman.
Tekst loopt door onder afbeelding

Een lichtpuntje is de tevredenheid van de mensen over de sfeer (8,2) en de leefbaarheid (7,9) in het buitengebied. En daar heeft de gemeente ook een aandeel in, stelt de burgemeester: "Hoe ligt het buitengebied erbij en hoe is het ingericht."
Onveilig gevoel
Toch is het zorgelijk te noemen dat 30% van de 626 adressen die de enquête hebben ingevuld laat weten zich onveilig te voelen. De meeste overlast wordt veroorzaakt door te hard rijden, agressief verkeergedrag, rommel op straat en inbraak in woningen, schuren en bedrijfsgebouwen.
Tekst loopt door onder afbeelding
En het is een feit dat illegale activiteiten op het platteland in Bernheze toenemen. Deze toename in verdachte of illegale activiteiten in de buurt wordt door 46% van de mensen wel eens opgemerkt. Deze activiteiten zijn dan onbekende mensen die zich in de buurt ophouden en langs rijden of drugs-gerelateerde activiteiten, zoals dealen, wietteelt en laboratoria.
‘Melden, melden, melden’
Illegale activiteiten worden dus opgemerkt, maar de cijfers laten zien dat dit niet altijd wordt doorgegeven aan de gemeente of de politie. Maar 16% van de mensen geeft aan een voorval te hebben gemeld. De meeste mensen doen dit niet, omdat ze het vaak niet nodig vinden om te melden of omdat men het zelf al opgelost heeft. Mensen denken dat het te onbenullig is als iemand bijvoorbeeld hun erf oploopt.
We kunnen niet achter iedere boom een boa en achter elke lantaarnpaal een politieagent zetten.
Burgemeester Marieke Moorman
De meldingsbereidheid is dan ook iets waar burgemeester Moorman zich zorgen over maakt. “Meldt misdaad desnoods anoniem, we moeten niet wegkijken.” Meldingen van inwoners, hoe klein ook, kunnen voor de gemeente en de politie van groot belang zijn om zicht te krijgen op ondermijnende activiteiten. Uit het rapport komt naar voren dat de communicatie met de tipgevers na zo’n melding beter moet. Zodra iemand een melding doet moet de gemeente het vertrouwen geven dat er iets met de informatie gebeurt. “Soms blijkt een onschuldige melding later een puzzelstukje van een groter geheel te zijn”, vertelt Moorman. ”We hebben de inwoners in dat buitengebied echt nodig als ogen en oren, want we kunnen niet achter iedere boom een boa en achter elke lantaarnpaal een politieagent zetten.” En dus zal de gemeente ervoor zorgen dat de boodschap nog duidelijker wordt dat mensen illegale activiteiten moeten “melden, melden, melden”.
Oplossing
Het is duidelijk voor de gemeente dat er een oplossing moet komen voor de overlast en het onveilige gevoel dat mensen hebben in hun eigen omgeving. Maar wat die oplossing moet zijn? “Het probleem weten we nu, dus die vraag gaan we nu met elkaar beantwoorden”, laat Moorman tijdens de commissievergadering van maandagavond weten.