advertentie Banner SNLR.nl

Carla van de Puttelaar (links) en Joyce Roodnat, voor het portret in Museum Jan Cunen dat de kunstenaar maakte van Talita Teves. Marijke van Hal

'Is het niet zo dat vrouwen in de kunst weinig zichtbaar zijn geweest?'

Kunstenaar Carla van de Puttelaar wilde eens een keer extra aandacht voor vrouwen in de kunst. Met de fototentoonstelling Carla van de Puttelaar - Artfully dressed: women in the art world in museum Jan Cunen in Oss portretteert ze krachtige modellen. "Die zijn als het ware mijn muze."

"Ze zijn ware persoonlijkheden en die wil ik naar voren brengen", vertelt Van de Puttelaar in een tweegesprek met kunstcriticus Joyce Roodnat. "Ik wilde mijn werk als kunsthistoricus combineren met mijn rol van hedendaags kunstenaar. Langzaam zie je in het werk dingen uit het verleden terugkomen." Daarbij kiest ze ervoor om enkele elementen van een vrouw te vergroten.

In Jan Cunen hangt ook een foto die Van de Puttelaar van Roodnat heeft gemaakt. "Ik weet uit eigen ervaring dat jij heel aardig blijft", zegt Roodnat tegen de kunstenaar. De criticus, onder meer bekend van haar recensies voor NRC, zag een groen jasje hangen en vroeg of ze die aan mocht trekken. "Jouw gezicht zag ik toen direct oplichten." Van de Puttelaar is inderdaad fan van mooie jasjes. Op haar eigen zelfportret hangen daarom ook allerlei jasjes op de achtergrond.

In het tweegesprek gaan Van de Puttelaar en Roodnat samen op zoek naar het verhaal achter de 65 portretten. Dat zouden ze in normale omstandigheden in een zaaltje met publiek voeren. Maar door de coronamaatregelen heeft Jan Cunen een streep gezet door alle activiteiten voor groepen. De enige getuige van de ontmoeting tussen de kunstenaar en de criticus was nu de camera van Dtv.

Bekijk hierboven het hele tweegesprek. De uitzending wordt vandaag en morgen van 07.00 tot 19.00 uur uitgezonden op Dtv Oss-Bernheze. De expositie is nog tot en met 20 september te zien in Museum Jan Cunen.