Is het vuurwerkverbod een blijvertje in onze regio?

Na een relatief rustige nieuwjaarsnacht in Nederland, wordt de roep om een blijvend vuurwerkverbod steeds luider. Hoe denken burgemeesters in Noordoost-Brabant hierover en denken zij al na over een alternatief voor consumentenvuurwerk? Dtv Nieuws maakt een rondje langs de velden.

Ondanks een vuurwerkverbod was er toch veel vuurwerk te zien en te horen tijdens nieuwjaarsnacht. "Nogal wat mensen hebben de regel overtreden", stelt Henk Hellegers, de burgemeester van Uden. "Er is nog steeds vuurwerk afgestoken en eigenlijk ook teveel, maar ik zie dat veel mensen zich aan de regels hebben gehouden", voegt burgmeester Jack Mikkers van Den Bosch toe.

In Oss was het niet alleen tijdens nieuwjaarsnacht dat er veel vuurwerk werd afgestoken, merkte burgemeester Wobine Buijs: "Ik vond in de periode daarvoor met name dat er erg veel zwaar vuurwerk was en ook op alle tijden: overdag en in de nacht." Ook Bernhezer burgemeester Marieke Moorman zag om 00.00 uur op 1 januari vuurwerk. "Maar wel veel minder dan we hier gewend zijn en ook veel korter."

Tekst loopt door onder video

Ondanks dat het in een wijk in Den Bosch volledig mis ging, was er dit jaar minder overlast en waren er minder gewonden. Is het vuurwerkverbod daarmee een blijvertje voor de gemeenten in onze regio? Ja, is de conclusie. Maar, vinden de burgemeesters, er moet wel een alternatief komen. "Vuurwerk hoort ook wel bij oudjaar", vindt Buijs.

Ideeën zijn er genoeg, maar over de precieze invulling hiervan hebben de gemeenten nog een jaar om na te denken. "Dit is het goede moment om het nou echt te verbieden", aldus Hellegers.