Jack Mikkers: 'Houd je aan afspraken om nieuwe intelligente lockdown te voorkomen'
Update: Jack Mikkers, voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, roept mensen op er alles aan te doen om te voorkomen dat er een nieuwe intelligente lockdown komt.
Mikkers, de burgemeester van ’s-Hertogenbosch, had de huidige ontwikkelingen niet zien aankomen: “Ik had de tweede golf niet verwacht en ook niet gehoopt. Als ik kijk naar de periode maart/april en wat we toen als samenleving hebben gedaan, dan had ik dit niet niet verwacht. Maar helaas moeten we constateren dat het aantal besmettingen snel oploopt.”
Verantwoordelijkheid
Mikkers is het niet eens met de gedachte dat burgers blijkbaar de verantwoordelijkheid niet aankunnen om zich aan de regels te houden. Volgens hem willen de meeste mensen dat echt wel doen, al is het door de toegenomen vrijheden de afgelopen maanden misschien soms lastig zich aan alle regels te houden. “En dat moeten we niet alleen doen voor onszelf, maar die verantwoordelijkheid moeten we juist nemen voor de mensen die in de ziekenhuizen liggen, die in de ziekenhuizen werken. We hebben geapplaudisseerd voor de zorg, maar die tweede golf die er aan komt, zorgt ook wel voor stress bij de mensen die in de zorg werken. Het aantal ziekmeldingen in de zorg loopt op, en daar maak ik me wel zorgen over. En de enige manier waarop we die mensen kunnen helpen is door ons te houden aan de basisregels.”
Hoe asociaal ben je dan als je dat soort gedrag vertoont?
Jack Mikkers, voorzitter Veiligheidsregio Brabant-Noord
Mikkers heeft in zijn Veiligheidsregio ook te maken gehad met illegale party’s, waar te veel mensen te dicht op elkaar aan het feesten waren. Tot zijn grote ergernis: “Ja ik ben daar echt heel boos over. Dan vind je blijkbaar een feestje belangrijker dan de gezondheid van mensen en de gezondheid van je omgeving. Dan speel je dus met de gezondheid van anderen. Een feest langs de snelweg met 75 auto’s in Liempde, een feest in een huis met meer dan 40 mensen. Dan denk ik echt: waar zijn jullie mee bezig? Hoe asociaal ben je dan als je zulk gedrag vertoont?”
De tijd van de verantwoordelijken alleen maar aanspreken op hun gedrag is volgens Mikkers nu dan ook echt voorbij. “Ik heb ook tegen de politie en handhavers gezegd: hard optreden daarop. Beschouw het maar als commerciële feesten. Pak ze maar aan via de belastingdienst, via het strafrecht, vanuit het bestuursrecht. Want dit is gewoon asociaal gedrag dat niet past in een samenleving zoals die van ons. Ik heb hier echt geen boodschap meer aan.”
Regels naleven
Mikkers benadrukt dat het ook grote gevolgen heeft voor de horecaondernemers die zich netjes aan de regels houden en zien dat anderen het voor hen verpesten. En die zorgen er dan mogelijk voor dat de horeca straks weer langere tijd dicht moet gaan. Mikkers: “Dan zijn we aan het spelen met de economische basis van veel bedrijven. Daar pas ik voor en ik vind dat we als samenleving daar voor moeten passen. En willen wij de horeca laten voortbestaan, en willen wij de verenigingen laten voortbestaan dan moeten we ervoor zorgen dat we van dit soort illegale praktijken zo snel mogelijk afkomen.”
De horecazaken moeten er ook rekening mee houden dat er strenger gecontroleerd gaat worden op het naleven van de regels. De tijd van aanspreken is nu echt voorbij, aldus Mikkers. Bij overtredingen worden horecagelegenheden meteen gesloten. Ook omdat andere cafés en restaurants de dupe worden van dat verkeerde gedrag. In deze regio zijn sinds zondagavond de strengere regels wat betreft de openingstijden ingegaan. Volgens Jack Mikkers heeft dat vooralsnog geen problemen opgeleverd. Hij is nu vooral benieuwd wat er vanaf komend weekend gaat gebeuren in het openbaar gebied als iedereen bij sluitingstijd tegelijk de kroeg uitloopt. Zijn advies: “Ga naar bed, ga slapen en ’s ochtends gezond weer op, zodat ook anderen daarna gezond weer op kunnen staan.”
‘Terug naar het protocol’
Mikkers wil graag dat er de komende tijd ‘venstertijden’ komen in bijvoorbeeld zwembaden, bibliotheken en gemeentehuizen. Belangrijk volgens hem om te voorkomen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, te veel in contact komen met jongeren. Door de groepen op deze manier uit elkaar te houden, kan het risico op besmetting worden verkleind, zo is het idee.
Mikkers hoopt ook dat winkels en supermarkten de regels weer strenger gaan hanteren: “Als ik nu zie dat er bijvoorbeeld geen karretje meer wordt schoongemaakt, het aantal mensen wordt niet meer geteld, ik zie ook gewoon gezinnen met elkaar boodschappen doen. Dat was niet de afspraak die we hebben gemaakt, dus ik vind dat winkels ook weer terugmoeten naar hun protocol. Dan kunnen wij daar ook op handhaven en eventueel beboeten.” Mikkers wil mensen ook op het hart drukken om zoveel mogelijk thuis te blijven werken, omdat dat ook een goede manier is om verspreiding van het virus te beperken.
‘Lockdown voorkomen’
Tot slot houdt Jack Mikkers er rekening mee dat er toch weer een ‘intelligente lockdown’ kan komen zoals in maart: “Die kans bestaat. Maar volgens mij willen we dat allemaal niet. Want we willen allemaal dat die economie blijft draaien. We willen allemaal de vrijheid behouden die we de afgelopen maanden hebben gekregen. We zullen nu in vrijheid iets terugmoeten. Maar stel dat we terugmoeten naar de situatie van maart, waarin we een lege stad zagen, lege straten, weekenden waarin niks gebeurde, daar wil ik niet naar terug. En ik denk veel mensen met mij niet. Maar dat kan alleen maar als we ons houden aan de basisafspraken. Als we dat doen dan ben ik er van overtuigd dat we de intelligente lockdown niet krijgen.”