Japanse wondertechniek op maïsveld in Heesch tegen droogte en mestverbruik
Bokashi. Het is niet de nieuwe spits van TOP Oss en ook geen Oosterse vechtsport. Nee, het is mogelijk een middel voor een betere oogst en duurzamere landbouw. Melkveehouder Jeroen van Erp uit Oijen experimenteert er de komende twee jaar mee op zijn maïsveld in Heesch.
De naam van het landbouwconcept is Japans voor "gefermenteerd organisch materiaal." Van Erp gaat de bokashi op specifieke plekken in zijn land strooien; daar waar er minder organische stoffen aanwezig zijn. De bokashi moet dan zorgen voor een betere maisoogst, want de maïs gaat door de droge zomers hard achteruit. Normaal gesproken bestaat maïs uit ongeveer 50% kolf en 50% plant. "Dat zie je drastisch minder worden", zegt Van Erp.
Geen mestfabriek in Oss?
De bokashi kan daarnaast zorgen voor minder waterverbruik en het minder gebruiken van mest. Water wordt namelijk beter vast gehouden in de grond door de aanwezigheid van het materiaal en net als mest levert bokashi de gewassen voedingsstoffen. Een volledige vervanging van mest kan bokashi niet zijn. "In mest zitten nutriënten die ervoor zorgen dat de plant groeit en dat zal in de bokashi niet zitten", aldus Van Erp.
Van Erp zal de komende twee jaar experimenteren met het gebruik van bokashi en verwacht dan resultaat te zien.