advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

JBZ start met nieuw voedingsconcept voor patiënten

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Sodexo starten in december met een nieuw voedingsconcept genaamd 'Ons menu voor u'. Patiënten mogen vanaf dan bepalen wanneer, wat, waar, hoe vaak en met wie ze eten.

Dit betekent volgens René de Bont, teamleider keuken, niet dat mensen vijf dagen per week kapsalon kunnen eten. Er zijn verschillende menu's, zoals een voor vegetariërs en kinderen,  en de meeste etenswaren zijn gezond. Vanuit het ziekenhuisbed kan een persoon naar het voedingscentrum bellen om zijn of haar keuze door te geven. Daar wordt gekeken of de persoon geen allergieën heeft of door een bepaalde aandoening iets niet mag eten of drinken.

"Mocht een patiënt drie keer per dag roomijs willen eten, dan zullen we hem of haar daarop netjes aanspreken. En de persoon wijzen op alternatieven, zoals yoghurt. Maar we gaan niets verbieden. Mensen komen hier om beter te worden en als ze zich gelukkig voelen helpt dat ook bij het proces", vertelt De Bont.

De verandering naar 'Ons menu voor u' vergt de nodige aanpassingen van het ziekenhuis. Er is een nieuwe keuken gebouwd, extra personeel aangenomen en de werktijden zijn veranderd omdat patiënten niet meer op vaste tijden eten, maar tussen zeven uur in de ochtend en zeven uur in de avond kunnen bestellen. 

Vanaf het moment dat de de bestelling is doorgegeven, moet het ziekenhuispersoneel binnen 45 minuten het eten hebben bereid en bezorgd bij de patiënt. Maar er zijn ook voordelen voor het ziekenhuis volgens de teamleider keuken. "De patiënten zijn gelukkiger en we hoeven veel minder eten weg te gooien." 

Oude methode
Voorheen bereidde het ziekenhuis drie maaltijden per patiënt voor en dan mocht deze één gerecht kiezen. In het nieuwe systeem wordt slechts één maaltijd voorbereid. 'Ons menu voor u' gaat vanaf 9 december van start.