advertentie Banner SNLR.nl

Je relatie verbeteren met toetjes en een werkboek

Stellen uit de regio Oss, Bernheze en Den Bosch die hun relatie willen verbeteren kunnen aankomend voorjaar op 'huwelijkscursus' in Oss. 

De lessenreeks is mogelijk gemaakt met een innovatie subsidie van de gemeente Oss en bedoeld om scheidingen te voorkomen. 

Knetterend haardvuur op de beamer, sfeervolle muziek, tafeltjes voor twee, en dan wordt er ook nog een luxe toetje geserveerd. Initiatiefnemer Christiaan Bakker, tevens dominee, heeft er alles aan gedaan om de sfeer in de ruimte zo romantisch mogelijk te maken. En het werkt: de mensen die rond half acht binnendruppelen zijn stuk voor stuk razend enthousiast.  Deze week was de laatste les van een pilot die met tien stellen uit Oss en Den Bosch is gehouden. Door de subsidie van de gemeente Oss gaat de cursus in het voorjaar op volle strekte verder.

 

Geen zin in therapie

"Het aantal scheidingen in deze regio is - net zoals in andere delen van het land - behoorlijk hoog" zegt Bakker. "Ik wilde iets doen om scheidingen te voorkomen. Want waar kun je als echtpaar naartoe als je je relatie wil verbeteren maar geen zin hebt in therapie? Daar is heel weinig voor." Hoewel Bakker is verbonden aan de kerk, is de cursus nadrukkelijk niet religieus en bedoeld voor alle mensendie daar behoefte aan hebben. Voor de pilot werd hij al benaderd door een flink aantal koppels die graag wilden meedoen, niet alleen uit Oss maar ook uit Den Bosch. 

 

Waar kun je als echtpaar naartoe als je je relatie wil verbeteren, maar geen zin hebt in therapie? Daar is heel weinig voor.

• Christiaan Bakker - initiatiefnemer huwelijkscursus

 

Ingrid Woudsma moest even slikken voor ze zich opgaf voor de pilot "want wij zijn al zestien jaar getrouwd en dachten alles wel te weten". Toch beleefde ze veel plezier aan de cursus, die wat haar betreft vol eye-openeners zat. Ze zag haar echtgenoot ineens met andere ogen. En ja, ze merkt het effect al. Lachend: "Maar ik hoef niet alle ins en outs uit te leggen toch?"

 

Delen hoeft niet

De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten waarbij je als stel met zijn tweeen aan een tafeltje zit. Bij binnenkomst wordt een toetje geserveerd en daarna krijgen de deelnemeres videofragmenten voorgeschoteld en maken ze vragen uit een werkboek.  Woudsma: "Je maakt met zijn tweeën de opdrachten en hoort niet wat de andere stellen bespreken, door de muziek. Dat is heel fijn. Als ik alles had moeten delen in de groep had ik er ook niet aan meegedaan!"

De eerste cursusdag staat gepland op 14 februari 2020, Valentijnsdag. Naar een geschikte ruimte is Bakker nog op zoek. Hij wil graag alle kandidaten toelaten die zich hebben opgegeven, en niemand teleurstellen. Opgeven kan via christiaan@kerkinoss.nl.