Jeroen Bosch ziekenhuis gaat dure medicijnen tweede leven geven

Vier Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch gaan een jaar lang aan de slag met een proef die medicijnverspilling moet terugdringen. 'Medicijnverspilling kost de maatschappij jaarlijks minimaal 100 miljoen euro.'

Volgens de vier ziekenhuizen worden er onder medicijnen verspild door te grote hoeveelheden die worden voorgeschreven, wisselingen van therapie en overlijden van patiënten. Onder de streep kost de verspilling jaarlijks 100 miljoen euro. Daarnaast zorgt verspilling voor milieuschade doordat weggegooide medicijnen regelmatig direct in de leefomgeving terecht komen.

Daarom starten Het Radboudumc in Nijmegen, het Jeroen Bosch ziekenhuis, St Antonius in Nieuwegein en UMC Utrecht een proef waarbij dure geneesmiddelen die patiënten thuis overhouden opnieuw worden uitgegeven.

De proef is gericht op dure kankermedicijnen en gaat een jaar duren. Het is wereldwijd voor het eerst dat medicijnen op deze manier opnieuw uitgegeven gaan worden.

Kwaliteitscontrole

De medicijnen gaan niet zonder controle van het ene huishouden naar het andere. "De medicijnen worden in de apotheek op een slimme manier verpakt: er wordt een temperatuurchip toegevoegd en de verpakking wordt verzegeld. Wanneer de patiënt medicatie overhoudt, wordt dit ingezameld door de apotheek en wordt de kwaliteit bepaald."

Wanneer de temperatuur nog in orde is en de verzegeling nog intact is, kan het medicijn hergebruikt worden. De ziekenhuizen verwachten dat de proef tot een lagere verspilling leidt. Bij een goed resultaat wordt er gekeken naar verdere uitrol.