Jeu de boulesbanen moeten Oberonplein 'écht Frans' maken

Volgend jaar vindt het EK petanque – beter bekend als jeu de boules – plaats in Den Bosch, midden op de Parade. Bewoners van Slot Haverleij in Engelen lopen hier al warm voor, en hebben grootse plannen voor hun eigen pittoreske plein.

Het Oberonplein in Engelen doet een beetje Frans aan. Houten bankjes, mooie lantaarns en platanen zorgen voor een pittoresk beeld.  De 70-jarige Harry van Luxemburg kwam er een halfjaar geleden wonen en geniet met volle teugen van zijn wijk. Hij mist alleen één ding: een jeu de boulesbaan.

"Toen ik hier met een vriend liep om de mijn nieuwe woonomgeving te bekijken, dachten we allebei hetzelfde", zegt Van Luxemburg. "Een jeu de boulesbaan zou het hier écht Frans maken."

Wijntje en een biertje

En dus diende Harry een plan voor twee banen in bij de bestuursraad Engelen/Bokhoven, die is enthousiast. "We hadden het Oberonplein al op de korrel als één van de mogelijke locaties voor een jeu de boulesbaantje. We kijken ook nog naar andere plekken in Engelen", zegt John Branderhorst van de bestuursraad. "Maar hier zeiden we metéén: doen, Harry!"

Harry en John dagdromen al over hun Franse Oberonplein

De reacties uit de buurt stromen volgens de goedlachse Van Luxemburg binnen. "Gisteren sprak ik een bewoner die zei: als we dít gaan doen gaat het plein er echt anders uit zien dan dat het nu doet! Je zit hier straks heerlijk met een wijntje of een biertje."

EK 2022

Donderdag vindt er een gesprek plaats tussen Van Luxemburg en de gemeente, over onder andere de aanleg van stootbalken en het uitgraven van de grond voor de gootjes. Als alles volgens plan loopt, liggen de baantjes er aankomende zomer al.

Dat is ruim een jaar voor de start van het officiële EK jeu de boules op de Parade (13 tot en met 17 juli 2022). Harry is ambitieus en heeft de organisatie al aangeschreven met de vraag of er oefenwedstrijden in Engelen gespeeld kunnen worden. "Heel misschien zelfs de openingswedstrijd", droomt hij hardop. "De Franse ploeg zal zich in ieder geval meteen thuis voelen hier!"