advertentie Banner SNLR.nl

Jeugd in Uden sport te weinig, maar meer dan gemiddeld

De meeste jongeren in Uden bewegen te weinig. Twee op de drie jongeren halen de beweegnorm niet en dus maakt 'Guus beweegt je' plannen om meer jongeren aan het sporten te krijgen. 

Afgelopen week luidde de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) de noodklok, omdat wereldwijd een grote meerderheid van de jongeren tussen de 11 en 17 jaar te weinig beweegt. Volgens Leny van Gemert, de JOGG-regisseur van 'Guus beweegt je', is dat ook het geval in Uden. Hier haalt slechts 32 procent van de jongeren de beweegnorm van drie keer per week sporten en één uur per dag bewegen. 

'Alleen sporten werkt niet'
Uden doet het daarmee wel iets beter dan het gemiddelde in de regio. In Brabant beweegt slechts 29 procent van de jongeren voldoende en wereldwijd is dat maar twintig procent. Hoewel de cijfers er niet om liegen geeft negentig procent van de Udense jongeren aan wel te sporten in de vrije tijd. "Dat bewijst dan ook dat met alleen sporten de beweegnorm niet gehaald wordt," vertelt de JOGG-regisseur.

Samenwerking met jongerenwerk
Volgens Van Gemert zitten jongeren tegenwoordig teveel en stimuleert de maatschappij dat ook. "Kinderen moeten vanaf vier jaar hele dagen stil zitten op school en worden met de auto gebracht. Schoolzwemmen is afgeschaft en de gymles verminderd in kwaliteit en uren." GUUS heeft daarom in de plannen voor 2020 opgenomen om meer met UC en Compass samen te werken om zo meer jongeren de beweegnorm te laten halen. "Bijvoorbeeld door een Sjors Sportief voor jongeren, maar ook door met verenigingen in gesprek te gaan over passend aanbod," aldus Van Gemert.