advertentie Banner SNLR.nl

Jeugdzorg staakt op 2 september: ‘Reserves leeggegeten’

Jeugdzorginstellingen gaan staken op 2 september als de minister niet wil investeren in de sector. De vakbonden, werkgevers en werknemers vragen 750 miljoen euro.

Dat bedrag moet het gat van eerdere bezuinigingen dichten (450 miljoen) en de toename van de vraag naar jeugdzorg opvangen (300 miljoen). Jeugdzorgmedewerkers werden donderdag bij Oosterpoort in Oss bijgepraat door FNV over de stakingsplannen.

Ook in Oss moet er iets gebeuren, vindt Oosterpoort-bestuurder Gerco Schep: “We hebben sinds 2015 gezinshuizen en dagopvangen moeten sluiten. We hebben in 2015 en vorig jaar zestig mensen moeten ontslaan, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Het is een zorgelijk proces dat zich niet kan blijven herhalen.”

Tekst gaat verder onder de video.

Het aantal zwerfjongeren hebben we hier, in één van de rijkste landen ter wereld, zien verviervoudigen. Dat doet mij wel wat

• Gerco Schep, bestuurder Oosterpoort

Als er niet meer geld bijkomt, wordt het lastig voor Oosterpoort om zorg te verlenen aan een steeds groter wordende groep. “In de afgelopen jaren zijn de reserves leeggegeten”, zegt Schep. “We zien dat in het aantal zwerfjongeren. Dat hebben we hier, in één van de rijkste landen ter wereld, zien verviervoudigen. Dat doet mij wel wat. Dat raakt me.”

Nog slechtere regio’s
In deze regio is het dus al behelpen, maar op sommige plekken in Nederland is het nog slechter gesteld met de jeugdzorg. “Ik mag mijn zegeningen tellen”, vertelt de Oosterpoort-bestuurder. “In deze regio werken de gemeenten samen.”

Ultimatum
Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge krijgt van de vakbonden tot 1 juni de tijd om met geld over de brug te komen. “Als hij slim is, gaat hij daar aan voldoen. Hij mag deze medewerkers nu echt serieus gaan nemen”, vindt FNV-bestuurder Maaike van der Aar.