advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

John (52) uit Den Bosch: "Ik denk dat er geen opa is die zijn kleinzoon zoveel ziet als ik"

Vrijwel elke avond voor het slapengaan kruipt Johns kleinzoon bij hem. Het is een van de dingen zie zijn leven nog steeds mooi maakt, ondanks zijn zware ziekte. John vertelt over het mentaal gezonde leven van een medische puinhoop.

“Acht jaar geleden liep ik drie keer per week nog zo’n elf kilometer hard. Tegenwoordig heb ik al moeite met twintig meter lopen. Mijn ziekte noemen ze ernstig astma.

Ik heb die aandoening al van kinds af aan, maar mijn fysieke gesteldheid is de laatste jaren flink achteruit gegaan. Dat heeft alles te maken met mijn laatste baan. Ik werkte als IT-specialist op Schiphol in de meest ongezonde lucht van Nederland. Het rook binnen net zo hard naar kerosine als buiten. Inmiddels ben ik volledig afgekeurd.

Energie

Soms heb ik meer last van mijn klachten dan anders. Ik heb van alles uitgezocht om erachter te komen waar dat aan ligt. Ligt het aan het weer? Ligt het aan het weer in combinatie met hoge temperatuur? Ligt het aan wisselend weer? Maar weet je: dat heeft allemaal geen zin. Het heeft geen meerwaarde om te weten wat het nou allemaal precies wel of niet is.

Ik kan me er zo druk over maken als ik zelf wil, maar ik verander niks aan mijn ziekte. Hoe drukker ik me maak hoe meer energie het me kost.

Daarom heb ik mijn ziekte leren accepteren. En zoals Johan Cruijff zei: ieder nadeel heb z’n voordeel. Ik denk dat er geen opa is die zijn kleinzoon zoveel ziet als ik. Dat is met geen geld te betalen.

Zelda

Vrijwel elke avond voordat hij gaat slapen kruipt hij bij mij en dan spelen we maximaal een uurtje Zelda op de Nintendo Switch. Je kan in Zelda koken, vissen vangen, eten zoeken en gereedschappen maken. Tijdens het spelen vertel ik hem prachtige verhalen uit de echte wereld. Ons doel is niet om het zo snel mogelijk uit te spelen maar gewoon om hem iets te vertellen.

FC Den Bosch

Zo is er meer waar ik van geniet. Door mijn goede vriend Erik kan ik ook in het ziekenhuis bourgondisch genieten. Hij komt dan een lekker biefstukje met aardappeltjes langsbrengen. Weer een andere vriend rijdt me naar de wedstrijden van FC Den Bosch. En via social media vind ik veel mensen die net zo met fotografie bezig zijn als ik.

Ondanks dat ik medisch een puinhoop ben, kan ik daarom met volle overtuiging zeggen: het gaat mentaal goed met me.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.

John met zijn kleinzoon aan het gamen