advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Archieffoto

Join Us in Veghel en Ismes Huis in Den Bosch genomineerd voor ‘Appeltje van Oranje 2021’

De initiatieven Join Us in Veghel en Het Ismes Huis in Den Bosch zijn genomineerd voor het ‘Appeltje van Oranje 2021’, een prijs die wordt uitgereikt door het Oranjefonds.

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van 15.000 euro en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje van Oranje wordt jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die 'op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden' en ‘ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving’. Het thema van 2021 is ‘Mentale Kracht’.

Join Us

Stichting Join Us is een stichting uit Veghel die jongeren helpt die eenzaam zijn door ze 'samen te brengen en sociaal sterker te maken'. Volgens Join Us voelt 8 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar zich dag in dag uit eenzaam. "Dat zijn enorme aantallen jongeren, die allemaal een verhoogd risico hebben op verslaving, depressie en suïcidale gedachten”, zegt de stichting daar over. “Door eenzaamheid bij jongeren vroegtijdig aan te pakken kunnen ernstige gevolgen voorkomen worden.”

Join Us ontwikkelde een methode die de oplossing schijnt te zijn, waarbij de jongeren elkaar ontmoeten in groepsverband tijdens bijeenkomsten en er aandacht is voor het aanpakken van de oorzaken van eenzaamheid.

“Door het programma leren deelnemers hoe zij zelf een netwerk kunnen opbouwen en behouden. Join us heeft één doel: jongeren laten groeien in hun sociale redzaamheid, zodat zij een plek in de maatschappij vinden.”

Het Ismes Huis

Ook Het Ismes Huis in Den Bosch behoort tot de genomineerden. Stichting Ismes helpt de herstellende verslaafde bij de opbouw van zijn leven. Het zogenoemde Ismes Huis is - voor mensen die klaar zijn met een behandeling in een kliniek - een fijne plek om verder te werken aan hun herstel.

“Vrijwilligers helpen hen om weer op een positieve manier deel te nemen aan de maatschappij. Zij voelen mensen met een verslaving perfect aan, omdat ze zelf een verslavingsachtergrond hebben. Ze weten hoe het is om te moeten herstellen.”

Stemmen

Het is nog tot en met woensdag 20 januari mogelijk om te stemmen op de kanshebbers voor een ‘Appeltje van Oranje’. Het project met de meeste publieksstemmen gaat sowieso door naar de volgende ronde. Op 28 januari volgt de landelijke online finaledag.