Jong Uden en Maashorst Vooruit komen rond jaarwisseling met toekomstplannen

De grootste partijen van Uden en Landerd, Jong Uden en Maashorst Vooruit willen exact een jaar voor de verkiezingen nog niets concreets zeggen over hun toekomst in de nieuwe fusiegemeente.

Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar maakt de grootste partij van Uden, ‘Jong Uden’ bekend op welke manier ze de verkiezingen ingaan. “Wat willen we behouden, willen we fuseren met een andere partij in Landerd of juist zelfstandig blijven, we zijn er al lang over aan het praten maar er is nog geen knoop doorgehakt” zegt Yvonne Renaud, partijvoorzitter van Jong Uden.

Maashorst Vooruit maakte half april bekend in gesprek te zijn met de RPP en DS’97 over een fusie. Dat zorgde direct daarna voor commotie toen die laatste partij meldde dat een fusie nog helemaal niet aan de orde was. DS’97 is tegen de fusie met Uden en vindt dat Schaijk bij Oss hoort.

'Maashorst brede partij'

Bestuursvoorzitter Bas Keijzer zegt nu dat ook niet heel DS’97 bezig is met de fusie: “Maar we praten nog steeds met deze partijen in een soort van verkenningsfase, hoewel er nu wel snel duidelijkheid moet komen. Daarnaast willen we ook geen partij zijn voor enkel de voormalige gemeente Landerd maar juist een Maashorst brede partij.” Ook Keizer verwacht rond de jaarwisseling met meer informatie naar buiten te komen.

Als Maashorst Vooruit en Jong Uden elkaar zouden vinden in een nieuwe partij zou dat ervoor kunnen zorgen dat het de grootste partij wordt in de nieuwe fusiegemeente. Op die suggestie wilde beide partijvoorzitters niet ingaan.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgend jaar half november. 1 januari 2022 is de nieuwe gemeente dan een feit.