advertentie Banner SNLR.nl

Jongerencentrum de Poort moet sluiten, wethouder heeft vertrouwen in doorstart

Jongerencentrum de Poort in de Maaspoort wordt gedwongen om op 15 juli de deuren te sluiten. Dat blijkt uit stukken van de gemeente Den Bosch die in handen zijn van Dtv.

​​​​​Een beslissing van de gemeenteraad na een voorstel van wethouder Ufuk Kahya vorig jaar om twee jongerenwerkers weg te halen bij de Poort en weer te stationeren bij welzijnsorganisatie Farent, is volgens diverse betrokkenen de aanleiding voor een reeks aan incidenten die nu tot de sluiting leiden.

Ziekmelding

​​​​​Voor de Poort betekent het verlies van twee medewerkers dat bijna de helft van de capaciteit verdwijnt. De beslissing kwam in november 2019 totaal onverwacht en was ook niet besproken met het team van de Poort, zegt directeur Kuenen. Door een intern conflict binnen het bestuur is daarna geen concrete actie ondernomen tegen de beslissing van de wethouder.

Door alle problemen die sindsdien zijn ontstaan heeft directeur Paul Kuenen zich ziek gemeld en zat enige tijd thuis. Inmiddels is hij weer deels aan het werk. Het bestuur heeft door alle strubbelingen inmiddels de opdracht voor het jongerenwerk moeten teruggeven aan de gemeente. Wel houden ze het jongerencentrum voorlopig nog draaiende.

Zorg en ambulant jongerenwerk

Volgens de gemeente waren er in de Maaspoort teveel jongerenwerkers en op andere plekken te weinig. Daarnaast zijn jongeren minder honkvast en mobieler en moet het jongerenwerk daarop anticiperen. Vandaar de beslissing om de jongerenwerkers weg te halen bij De Poort.

Directeur Paul Kuenen bestrijdt dat en stelt: “Jongeren houden zich niet aan wijkgrenzen, veel Poort-jongeren komen van buiten de wijk. Daarbij is wat wij doen veel meer dan eenvoudig jongerenwerk, het is zelfs zorg en daarbij ook nog ambulant jongerenwerk, maar dat ontkent de wethouder gewoon. De Poort heeft door studenten van AVANS een onderzoek laten uitvoeren waaruit is gebleken dat voor elke euro belastinggeld die aan het jongerencentrum wordt gespendeerd, elders in de zorgketen vier euro wordt bespaard. Bij de Poort is altijd een plekje voor een stagiair, een taakstraffer, jongeren in dagbesteding of een nieuw project.”

Tweede huis

Organisaties als PowerUp073 en Hambaken Connect moeten nu onder de vlag van Farent de werkzaamheden overnemen. Directeur Paul Kuenen verwacht niet dat de jongeren die nu bij de Poort komen zich straks nog gaan melden bij de nieuwe organisatie. “Wij hebben een specifieke manier van werken. Bij ons hebben de jongeren een sleutel van hun tweede huis. daar doen ze ook veel voor terug. Mag dat straks nog als Farent het onder haar hoede heeft? Of wordt het dan zo’n jongerencentrum zoals de anderen hier in de stad die meer dicht dan open zijn?”

Reactie wethouder

Volgens wethouder Kayha is er toch echt een andere werkelijkheid: “Sinds 2019 is er een jaar gewerkt om te komen tot een nieuwe manier van werken. Daar heeft ook de gemeenteraad mee ingestemd. Het gaat niet meer om hoe de situatie ooit was maar om wat de jongeren nu nodig hebben. Ambulant jongerenwerk moest er meer zijn in Noord want jongeren zijn meer op straat.”
Volgens de wethouder is er meerdere keren overlegd met het bestuur en ook met Paul Kuenen. Ook met de jongeren is er steeds een goed overleg geweest. De wethouder heeft vertrouwen in de doorstart van de Poort die volgens hem ook gewoon openblijft, alleen dan onder een ander bestuur.

Emotionele oproep

Directeur Paul Kuenen heeft vrijdagavond een brandbrief naar de gemeenteraad gestuurd met zijn persoonlijke verhaal rondom de gebeurtenissen. Hij besluit met een emotionele oproep aan de raadsleden: ”Dat Onze Poort, een succesvolle organisatie die al meer dan drie decennia bestaat, binnen een paar maanden ten gronde kan worden gericht heeft mij heel erg geschokt en diep geraakt. Ik hoop dan ook van harte dat het alsnog gaat lukken om De Poort te redden. Ik vraag jullie dan ook om jullie actie! De Poort heeft jullie hulp nodig.”

Jongeren zijn inmiddels een petitie gestart om de Poort in de huidige vorm te behouden. die petitie is inmiddels ruim 230 keer ondertekend.