Jongeren kunnen anoniem steekwapens inleveren in Oss en Uden

De politie wil het messenbezit onder jongeren aanpakken. Daarom kunnen jongeren tussen 11 en 17 oktober op verschillende inleverlocaties in Oss en Uden zonder gevolgen hun steekwapens inleveren.

De inleveractie is een onderdeel van de landelijke campagne ‘Drop je knife en doe wat met je life’. Die is erop gericht om het wapenbezit onder jongeren tegen te gaan. In de zomer was er een soortgelijke actie in Den Bosch met de naam ‘Den Bosch ontwapent’. Toen leverden jongeren in één week ruim 120 wapens in. Nu zijn dus ook Oss en Uden aan de beurt.

Vuist tegen wapenproblematiek

Verspreid over de regio kunnen de wapens op verschillende locaties ingeleverd worden. In Oss kunnen jongeren terecht op het politiebureau aan de Raadhuislaan. Wie zijn of haar wapens in wil leveren in Uden, kan deze afgeven op het politiebureau aan de Udenseweg.

Ruim 200 gemeenten doen mee aan de campagne. Deze is onderdeel van het actieplan Wapens en Jongeren en is een gezamenlijk initiatief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming. Verschillende betrokken partijen werken nauw samen om de risico's van wapenbezit en -gebruik bij jongeren en ouders onder de aandacht te brengen.