Jongerenpanel bibliotheek moet meer jongeren naar de bieb trekken

Het aantal jongeren dat gebruik maakt van de bibliotheek kan flink worden verbeterd en het jongerenpanel van de bibliotheken in Oss, Uden en Bernheze zet zich hier voor in.

Vincent Nuiver (18) uit Uden is een van de leden van het panel, dat net voor de coronacrisis in het leven werd geroepen. Het panel, dat bestaat uit tien jongeren uit de regio Oss, Uden en Bernheze, heeft een helder doel voor ogen. “We proberen meer jongeren naar de bibliotheek te krijgen. Dat doen we door evenementen te organiseren”, vertelt de tiener.

Vrijdagavond, op de dag dat de boekenweek voor jongeren begint, organiseert het panel zijn eerste evenement. Schrijfster Rima Orie komt op bezoek. “Zij is schrijver van De Zwendelprins, dat is genomineerd voor het beste boek van het jaar voor jongeren. We gaan haar interviewen en daarna hebben we een quiz”, vertelt Nuiver.

Irma van der Meij van de bibliotheek is blij met het panel, want jeugd is moeilijk te bereiken. “Op het moment dat je van de basisschool naar de middelbare school gaat verandert je leven. Je hebt andere prioriteiten en school kost meer tijd, maar ook je sociale leven.”

Nuiver is vanaf het begin lid van het panel en merkt dat het jongerenpanel echt een rol heeft. “Onze mening wordt echt meegenomen zodat we echt wat kunnen veranderen. Wij krijgen touwtjes in handen en mogen dingen zelf regelen en organiseren. Dat is super leuk om te doen”, besluit hij.