Jongleurs, clowns en acrobaten schitteren de komende vijf jaar in het kerstcircus van Oss

Oss en het circus, het lijkt haast een onafscheidelijke combinatie. Het circusverleden van Oss gaat al terug tot de jaren’20 van de vorige eeuw. Dinsdag tekende de gemeente Oss dan ook een samenwerkingsovereenkomst met NederlandseKerstcircussen.nl voor vijf jaar.

Het betekent dat er vijf jaar lang rond de kerstperiode een grote circustent te vinden is in Oss. Na het eerste contact tussen het NederlandseKerstcircussen.nl en de gemeente Oss duurde het slechts twee uur voordat de knoop werd doorgehakt: Het kerstcircus komt naar Oss. De keuze komt niet uit de lucht vallen. “Oss kent een rijke circushistorie. Niet voor niets heeft deze stad een Gouden Chapiteausleutel in haar bezit”, memoreert René Duursma, algemeen directeur van het kerstcircus.

(Tekst loopt door onder de video)

Bijzondere sleutel

Die Gouden Chapiteausleutel wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich extra inzetten voor de circuskunst in het algemeen en het Nederlandse circus in het bijzonder. Oss kreeg de sleutel in 2010 uitgereikt. In ons land is er slechts één andere gemeente, namelijk Purmerend, die ook een Gouden Chapiteausleutel heeft.

Volkscultuur

Maar waarom is het circus zo geliefd bij de Ossenaren? Wethouder Thijs van Kessel denkt het antwoord wel te weten. “Als voormalig industriestad merk je aan de inwoners dat ze warm lopen voor het circus en de kermis. Het past ook bij de volkscultuur van onze stad. Daar zijn wij als gemeente trots op. Door het circus te faciliteren kunnen wij ons steentje bijdragen aan die volkscultuur.”

Rond de kerstperiode zijn verspreid in Nederland vijf kerstcircussen te vinden. Oss is dus een van de gaststeden. De circustent komt te staan op de parkeerplaats van de Rusheuvel. De eerste voorstelling vindt plaats op eerste Kerstdag van dit jaar. Het circus blijft dan twee weken staan. De laatste voorstelling wordt gegeven op 9 januari volgend jaar.