advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Jos maakt docu over Oeteldonkse volksclubs van vroeger: 'Ik zag ze vanuit bed'

Jos van Mackelenbergh weet nog goed hoe hij als klein kind de Oeteldonkse volksclubs voorbij zag paraderen, terwijl hij als klein jochie al op bed lag. Nu maakt hij, tientallen jaren later, een documentairereeks over deze clubs en spreekt hij met leden van toen.

In de documentaire, die in aanloop en tijdens carnaval op Dtv Den Bosch te zien is, gaat Van Mackelenbergh op bezoek bij leden van Oeteldonkse volksclubs uit de jaren 40, 50 en 60. 

"Die volksclubs zijn ontstaan uit buurten, families en soms zelfs uit cafés", vertelt hij bevlogen. "Heel anders dan clubs van nu. Die worden samengesteld op basis van talent. Wie kan er trompetspelen, bijvoorbeeld. Het resultaat staat voorop. Niet in de vorige eeuw. Toen hoorde iedereen erbij en was het een meevaller als er wat talent tussen zat."

Zelf woonde de documentairemaker op de Hinthammerstraat, waardoor hij tijdens carnaval de straat vol zag staan met langstrekkende Oeteldonkse clubs. "Dat heeft altijd veel indruk op me gemaakt, ik kon ze zien vanuit mijn slaapkamer want ik lag dan al op bed", zegt Van Mackelenbergh daar nu over. "Maar gelukkig was het 's ochtends net zo'n feest."

Geen woord ABN

Wat gaan we zien? De docu zit in ieder geval met oud beeldmateriaal en foto's van Volksclubs uit de jaren 40,50 en 60 van de vorige eeuw. Verder sprak Van Mackelenbergh met vijf oudgedienden van de volksclubs, de jongste van het stel is 75 jaar oud. Hoe kwamen ze bij de club en hoe was die tijd? Met hen worden er anekdotes opgehaald. "En daar zit geen woord abn (algemeen beschaafd Nederlands) bij, alles in dialect!"

De documentaire wordt op zaterdag 30 januari , 6 februari en 13 februari uitgezonden op Dtv Den Bosch. Ook tijdens Carnaval, op 14,15, en 16 februari.