Judoka Sanne van Dijke gaat marathon van Antwerpen lopen voor overleden broer

Judoka Sanne van Dijke uit Heeswijk-Dinther gaat in september de marathon van Antwerpen lopen om geld in te zamelen voor 113 zelfmoordpreventie, nadat haar broer een eind maakte aan zijn leven.

Op 11 september reist Sanne van Dijke af naar Antwerpen om daar de marathon te lopen samen met een vriendin om geld in te zamelen. Eigenlijk zou de judoka vorig jaar al de marathon lopen, maar die werd vanwege corona uitgesteld. Qua timing is dat verre van ideaal, want het is maar een maand na de Olympische Spelen.

“Ik ga het doen op karakter, want op training zal het niet veel worden”, zegt Van Dijke lachend. “Ik ben fit, maar judo-fit, dat is een heel andere fitheid. Als ik morgen een halve marathon moet lopen, doe ik het. Die halve heb ik dan in mijn zak zitten en die andere 21 kilometer hoef ik dan nog ‘maar’ op karakter.”

(De tekst gaat verder onder de video). 

Olympische medaille

Eerder droeg de judoka haar bronzen medaille die ze op de Olympische Spelen in Tokio behaalde op aan haar broer. “Ik kan niet zeggen dat dit niet mijn droom was voordat hij overleed, maar dit is heel bijzonder en daarom wil ik het liefst alles aan hem opdragen.”
 
Van Dijke heeft van kleins af aan de motivatie gehad om naar de Olympische Spelen te gaan, maar die verdween even toen haar broer een einde aan zijn leven maakte. “Ik wist eerst niet zo goed wat ik met mezelf aan moest. Maar door toch langzaam aan te beginnen met trainen, gaf het me energie”, vertelt de Heeswijk-Dintherse. “Je bent eruit, je gaat iets doet en je maakt je kop even leeg. Daarmee is het begonnen en langzaam aan kwam die droom even om de hoek kijken.”
 
Toch wist ze zich te plaatsen en een bronzen medaille mee naar huis te nemen. Na de huldiging in haar dorp Heeswijk-Dinther gaat ze zich nu focussen op de marathon. “Ik verwacht dat het zwaar gaat worden, maar ik heb er alle vertrouwen en in ga mijn best doen.”

Een donatie doen kan via de website van marathonvoor113.nl.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.