Harry van der Molen CDA

Kamerleden trekken amendement plots in; gemeente Maashorst in zicht

Een opvallende wending in de fusiesoap tussen Uden en Landerd, dinsdagavond. Kamerleden Harry van der Molen (CDA) en Nevin Özütok (GroenLinks) hebben hun amendement om Schaijk bij Oss te voegen laten vallen, waardoor de deur naar de gemeente Maashorst nu wagenwijd openstaat. De lokale betrokkenen reageren.

In plaats van het voegen van Schaijk bij Oss, pleiten de twee kamerleden in een nieuw amendement voor een evaluatie in het voorjaar van 2024, waarin bekeken moet worden of de gemeente Maashorst kan blijven bestaan zoals bedoeld - dus mét Schaijk en Reek - of dat een grenswijziging waarbij de kernen bij Oss gevoegd worden alsnog nodig is.

De draai is hoogst opmerkelijk. Afgelopen donderdag voerden de kamerleden een gesprek met burgemeesters Hellegers (Uden) en Bakermans (Landerd) over het oorspronkelijke amendement. Na afloop van dat gesprek gaf Hellegers aan geen enkele hoop te koesteren dat het amendement van tafel zou gaan. Dat is nu dus toch gebeurd.

'Kou uit de lucht'

Dat het amendement om Schaijk bij Oss te voegen nu van tafel is, zorgt voor opluchting bij de burgemeester. “Wij waren er al die tijd van overtuigd dat het goed zat, maar we zijn blij dat we nu ook andere partijen daarvan hebben kunnen overtuigen”, zegt Hellegers.

Het amendement met daarin een evaluatiemoment na twee jaar, vindt Hellegers geen probleem. Hij ziet ook de besluitvorming in de Eerste Kamer nu met vertrouwen tegemoet. “Het amendement over de evaluatie zal het komende donderdag vermoed ik wel halen en daarmee denk ik dat voor de Eerste Kamer de eventuele kou ook uit de lucht is.”

'Molens zijn vorige week gaan draaien'

Leonard Steetsel van de actiegroep ‘Schaijk hoort bij Oss’ is niet verbaasd over de ontwikkelingen. “Toen het amendement om Schaijk bij Oss te voegen aangekondigd werd, gingen de molens bij politieke partijen en de burgemeesters natuurlijk draaien”. Toch is hij niet helemaal ontevreden over welke kant het nu uitgaat. “Er ligt nu wel een amendement waarbij er toch een behoorlijke druk ligt bij het bestuur van de nieuwe gemeente.”

Toen het amendement om Schaijk bij Oss te voegen aangekondigd werd, gingen de molens bij politieke partijen en de burgemeesters natuurlijk draaien

• Leonard Steetsel, actiegroep Schaijk hoort bij Oss

Steetsel houdt nog  hoop op nieuwe ontwikkelingen: “Er is ook nog een Eerste Kamer die de fusie moet toetsen en daar hebben we ook contacten mee.”

Reacties uit de gemeenteraden

Jeroen van de Heuvel (fractievoorzitter Maashorst Vooruit) is erg blij en trots: “Je zag dat dit niet alleen de politiek bezig hield, maar ook de gemeenschap. Ik zie hoe zo’n situatie het beste naar mensen naar boven kan halen.” Met het nieuwe amendement kan Van den Heuvel wel leven. “We zien nu een Tweede Kamer die goed afweegt, maar hadden liever gehad dat ze dat wat eerder hadden gedaan", zegt hij. "We zullen alert blijven, ook op het proces in de Eerste Kamer, want daar is weer een hele andere samenstelling.”

Fractievoorzitter Stan Willems van Jong Uden reageert eveneens verheugd: “Daar zijn we heel blij mee, want dat betekent dat er in ieder geval geen hindernis meer  is. Bij de boel streng evalueren na twee jaar, zoals nu in het voorstel staat, heb ik nog wel wat vraagtekens. Ten eerste vraag ik me af wie dat dan gaat doen en wie dat gaat betalen."  Willems  vindt naar eigen zeggen dat er na de fusie toch al nadrukkelijk gekeken moet worden hoe de nieuwe gemeente functioneert.

Op donderdag 25 februari stemt de Tweede Kamer over de fusie tussen Uden en Landerd.