Kan er binnenkort legaal graffiti gespoten worden in Uden? Compass pleit voor graffitimuur

Wie er stiekem altijd al eens van gedroomd heeft om los te gaan met een graffiti-spuitbus, kan binnenkort waarschijnlijk in Uden zijn lol op. Als het aan stichting Compass ligt, komt er dit jaar nog in het tunneltje bij Ben van Dijk een graffitimuur.

Het jongerenwerk pleit al jaren voor zo'n muur, omdat het ontbreken ervan er nu voor zorgt dat er op veel plekken in Uden illegaal gespoten wordt. In 2018 werd samen met de gemeente al naar een aantal locaties gekeken, waaronder de tunnel bij de Vijfhuizerweg, maar dat idee ketste in de raad uiteindelijk af vanwege de verkeersveiligheid. Daarna is twee keer een graffiti-evenement georganiseerd en daar is volgens jongerenwerker Pieter Poorts, die zelf ook graffiti-artiest is, veel enthousiasme gekweekt. "Daardoor hebben we kunnen laten zien wat de meerwaarde ervan is. Het stimuleert creativiteit en talentontwikkeling en kan een plek echt laten opleven."

(Tekst loopt verder onder video)

Als er op zo’n muur gebrast wordt, wordt dat heel snel overgeschilderd'

• Pieter Poorts - jongerenwerker

Het tunneltje bij de Bitswijk is nu in beeld, omdat er naast het fietspad een trottoir ligt, waardoor er aan een kant rustig en veilig gespoten kan worden. Iedereen is vrij om op de muur te schilderen, maar angst voor een troosteloze tunnel is volgens Poorts niet nodig. "Er zijn legio graffiti-artiesten die mooie beelden maken. Als mensen op zo’n muur kladderen, wordt dat heel snel overgeschilderd en dat maakt dat zo’n tunnel netjes blijft. Of je de afbeeldingen mooi vindt, is een kwestie van smaak, maar zo blijft de tunnel netter dan wanneer het illegaal is om te spuiten, want dan wordt er alleen op gebrast."

Omgevingsdialoog

Dinsdagavond was er een bijeenkomst in de Pul, waarin de ideeën voorgelegd werden. Hoewel de stichting alle wijkraden daarover heeft geïnformeerd en brieven heeft verspreid onder de buurtbewoners, was er slechts een handvol mensen aanwezig. De vertegenwoordiger van de wijkraad was in ieder geval positief, maar had nog wel wat zorgen. Onder meer over afval. "We zorgen dat er voldoende prullenbakken aanwezig zijn en willen borden gaan plaatsen waarop staat dat dit er is. Er zijn dus nog een paar uitdagingen, maar daar zijn oplossingen voor", aldus Poorts. 

Het voorstel wordt na het zomerreces in september voorgelegd aan het college van B en W. Zodra die met het plan  instemt, zal de tunnel dit jaar nog veranderen in een graffiti-walhalla. Bewoners die nog vragen hebben of willen reageren, kunnen daarvoor nog steeds terecht bij Compass.