Kanaalpark bij Rosmalen flink uitgebreid: 'Afwisselend landschap voor biodiversiteit'
Het Kanaalpark langs het Máximakanaal bij Rosmalen is flink uitgebreid. Aan de Noordkant is er ongeveer twintig hectare aan natuurgebied bij gemaakt.
Het gebied bestond voorheen uit weilanden en maïsvelden, maar werd jaren geleden door de gemeente opgekocht om bij het Kanaalpark te kunnen betrekken. Het natuurgebied is zo aangepast dat er een rijke biodiversiteit kan ontstaan. Volgens ecoloog Jan van Mil is het niet alleen een park met hogere natuurwaarde, maar ook van belang voor omwonenden die hier kunnen wandelen, fietsen en van de natuur kunnen genieten.
(Tekst loopt verder onder de video)
Waterberging
Een van de belangrijkste aanpassingen die aan het gebied zijn gedaan is het aanleggen van een waterberging. In het park bevindt zich namelijk de Rosmalense Aa. Die vormt een belangrijke verbinding tussen de Aa en de Maasuiterwaarden. De waterberging is een iets lager gelegen stuk grond, waardoor bij hoog water een deel van het Kanaalpark onder water komt te staan. "Door het water hier langer vast te houden is het ook langer beschikbaar in tijden van droogte", legt Van Mil uit. Een laag van 15 centimeter water blijft, zodra het water in de beek zakt, in de waterberging staan. Dit zal deels in de bodem van klei zakken. en zorgen voor een soort moeras, wat weer goed is voor een andere soort vegetatie. "Er komen andere soorten op af en het wordt ook anders gebruikt door de runderen die hier rondlopen.
Rode geuzen
Een belangrijke rol in het beheren van de biodiversiteit is weggelegd voor veertien rode geuzen die al jaren in het gebied rondlopen. Deze runderen hebben er nu een flink stuk natuur bijgekregen waar ze kunnen grazen. Door bladeren van jonge boompjes te eten zorgt de kudde ervoor dat het Kanaalpark niet verandert in een bosgebied. Toch is er wel nog ruimte waar bomen kunnen groeien. Aan de waterkant groeien populieren die door bramenstruiken worden beschermd tegen de rode geuzen.
Otters
In de afgelopen jaren hebben veel dieren al hun weg gevonden naar het Kanaalpark. "We hebben al dassen, bevers, vossen en nog veel meer", vertelt Van Mil. Hij hoopt uiteindelijk dat er otters naar het gebied zullen komen. "Dat is echt het hoogste doel. De otter is de laatste ontbrekende schakel om dit natuurgebied compleet te maken." Het dier is in de vorige eeuw uitgestorven in Nederland en in 2002 weer uitgezet in ons land. Volgens Van Mil is de otter nu langzaam Nederland aan het koloniseren. De dichtstbijzijnde waarnemingen zijn nu in de Biesbosch of de Gelderse Poort. "We hopen dat die otter uiteindelijk dit gebied zal ontdekken, maar ze zijn nu nog best wel ver weg."