advertentie Banner Trined

Kermis Volkel barst vrijdagavond los: 'Ik heb er zin in!'

Vrijdagavond barst de kermis in Volkel los. Het is de eerste kermis in de regio en dat is reden voor een feestje, al beseft wethouder Gijs van Heeswijk dat men kritisch zal kijken of de kermis wel veilig verloopt.

"En of ik er zin in heb!", klinkt het opgetogen uit de mond van wethouder Gijs van Heeswijk (Jong Uden) wanneer hem wordt gevraagd naar de Volkelse kermis. Die kermis sluit normaal gesproken het kermisseizoen in de gemeente Uden af, maar dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Volkel trapt het kermisseizoen af met een corona-proof editie.

Maatregelen

Er is een flink aantal voorbereidingen getroffen om van het debuut een succes te maken. Er zijn onder andere looproutes, desinfectiepalen en jongeren krijgen een bandje om, zodat snel duidelijk is dat zij niet op afstand hoeven te staan.

De maatregelen zijn ook nodig: als eerste kermis in de gemeente is het aan Volkel om het goede voorbeeld te stellen, voor de Udense kermis in november, bijvoorbeeld. De wethouder beschouwt de kermis als een test-case voor Uden: "we kunnen hier alvast ervaringen opdoen, kijken wat er goed gaat en wat er beter kan" 

Eigen verantwoordelijkheid

Volkelnaren hoeven wat van Heeswijk betreft geen extra druk te voelen, deze kermis. "Laten we voorop stellen dat dit een dorpskermis is, het zal hier niet zo druk worden als in Uden. Ik denk ook dat de meeste mensen inmiddels hun verantwoordelijkheid nemen om anderhalve meter afstand te houden", verwacht hij. 

Strenge regels horeca

Een bezoek aan de kermis gaat vaak gepaard met een paar drankjes. Die zullen met name besteld worden bij café D'n Tap, het enige café in het dorp. Burgemeester Hellegers gaf al aan hard in te grijpen, wanneer de coronaregels in de kroeg niet nageleefd worden. "We hebben duidelijke afspraken gemaakt wat betreft zitplaatsen en zingen.", benadrukt de wethouder. "Wanneer het mis gaat zullen wij handhaven, met als uiterste maatregel het sluiten van het café. Maar daar ga ik niet van uit, ze hebben het daar goed op orde.