Kermisexploitanten Berghem blij met eerste kermis, maar er zijn ook zorgen

De geur van suikerspinnen en gillende kinderen in de attracties. In Berghem is het allemaal te beleven. Kermisexploitanten zijn blij weer open te kunnen. Maar er heerst ook onzekerheid.

Op het Meester Gielenplein staan de attracties opgesteld. De kermis begon afgelopen zaterdag en woensdag is de laatste dag. Patrick Vermeulen is druk bezig zijn attractie klaar te maken voor de opening van de dag. “Gelukkig zit het weer mee. Anders was het helemaal zuur geweest gezien deze bijzondere tijd.”

(Tekst loopt verder onder de video)

Vergunning

Want dat is het voor hem. De Berghemse kermis is de eerste van het jaar voor Vermeulen. “Normaal gesproken staan we met onze attractie op dertig kermissen per jaar. Nu staan er maar twee in de agenda waaronder die van Berghem. De rest staat op on hold. Ook omdat vergunningen niet afgegeven worden door gemeenten.”

Collega exploitant Jan Cameron herkent dat beeld. “Sommige gemeenten lijken wat angstig om een vergunning te verstrekken. Dat terwijl een kermis dezelfde status heeft als een pretpark namelijk een doorstroomlocatie. De gemeente Oss denkt overigens goed mee met ons. Dat is een compliment aan hun adres. Hopelijk volgen andere gemeenten.”

Voor de bezoekers maakt het niks uit. Zij vermaken zich uitstekend op maandagmiddag. Zo brengt een mevrouw met haar kleinkinderen een bezoekje aan de kermis. “De kleinkinderen vinden het geweldig. En ik zelf heb er ook naar uitgekeken dat de kermis er weer staat.”