advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Kerst en liefdadigheid gaan hand in hand, vinden Ossenaren

Geven aan goede doelen hoort bij kerst. Maar aan welke doelen? En moet je in december nou iets extra's doen aan liefdadigheid? Dtv ging met deze vragen de straat op.

De scootmobiel van een dame op leeftijd stopt abrupt. Ja, ze wil graag vragen beantwoorden over het onderwerp liefdadigheid. Van haar bankrekening wordt met een vaste overboeking geld gestuurd naar twee goede doelen. Artsen zonder Grenzen, en die andere weet ze niet meer. Ze wisselt af en toe, en geeft het liefst aan een organisatie die vrouwen en kinderen ondersteunt. Mannen niet? "Nee, in de landen waar dat geld naartoe wordt gestuurd kunnen mannen zichzelf meestal prima redden. Vrouwen en kinderen hebben het harder nodig."

De meeste bezoekers van de dinsdagmarkt zijn over het onderwerp heel beslist: we hebben het hier goed, dus we kunnen prima wat aan een goed doel geven. "Ja natuurlijk kan ik dat geld zelf ook goed gebruiken" zegt een voorbijganger in een okergele herenjas. "Maar er zijn mensen in de maatschappij die het een stuk minder hebben. Als we daar nou allemaal een beetje aan zouden denken en af en toe wat zouden geven, zou de wereld er heel anders uitzien."

Tekst gaat verder onder de video

 

Ze mogen wel wat van me hebben hoor, de mensen die wat minder bedeeld zijn. En als ik rijk was dan kregen ze meer.

• oudere dame in scootmobiel

Dat liefdadigheidsacties je in de feestmaand december om de oren vliegen vinden de meeste Ossenaren een heel logisch verschijnsel. "We zorgen die maand extra goed voor onszelf dus dan kunnen we ook wat meer voor anderen doen" zegt een vrouw met een felgekleurde ski-jas en dito haarband. Een andere geïnterviewde verbindt de liefdadigheid in december met het speciale kerstgevoel dat hij steevast krijgt rond die tijd. "Wat minder werken, wat meer tijd met elkaar doorbrengen. Gezelligheid met je familie. Dan krijg je dat speciale kerstgevoel, dat eigenlijk heel sociaal is."

Als ze uitverteld is over de goede doelen die ze sponsort, concluderen we dat de Osse mevrouw in de scootmobiel een behoorlijk liefdadig mens is. "Nou misschien wel"zegt ze. "Ze mogen wel wat van me hebben hoor, de mensen die minder bedeeld zijn. En als ik rijk was dan kregen ze nog meer."