advertentie Banner SNLR.nl

Kick Out Zwarte Piet let op racisme tijdens carnaval

Kick Out Zwarte Piet gaat racisme tijdens carnaval in Oss en Den Bosch in de gaten houden. De groep roept feestvierders op om ‘verkleedpartijen die racistisch zijn’ te melden bij het lokale antidiscriminatiebureau.

De groep komt normaal in actie tegen de in hun ogen racistische karikatuur Zwarte Piet. Nu wil de groep racisme tijdens carnaval bestrijden. “Dit jaar maken we ons zorgen over racistische uitingen die hun inspiratie vinden in de ophef rondom het Coronavirus”, laat de actiegroep weten. “En werd er door een aantal pro piet groepen opgeroepen om met carnaval in zwarte piet kostuum te gaan.”

Kick Out Zwarte Piet wil deze ‘stigmatiserende verkleedpartijen’ melden. “Wij roepen daarom iedereen in Brabant op om racisme te monitoren door foto's te maken en verslag te leggen van wat je ziet en dit naar ons te mailen”, aldus de organisatie. De actiegroep doet de oproep ook in Eindhoven, Helmond, Breda en Roosendaal.

We hebben er meer aan als slachtoffers van discriminatie dat zélf bij ons melden

• Yvonne de Lege - antidiscriminatiebureau RADAR

Yvonne de Lege van antidiscriminatiebureau RADAR in Den Bosch is op de hoogte van de actie. Zij laat echter weten niet heel veel met de foto's van de verklede feestvierders te kunnen. "We hebben er meer aan als slachtoffers van discriminatie dat zélf bij ons melden", zegt ze. De foto's van verklede feestgangers die het antidiscriminatiebureau eventueel krijgt van andere feestvierders, worden wel gezien als melding en meegenomen in de cijfers.

De lokale afdeling van Kick Out Zwarte Piet Den Bosch Kan Het riep eerder deze maand carnavalswinkel Hoofs in Den Bosch op om de in hun ogen stigmatiserende kleding uit het assortiment te halen.