advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Kijkersvragen over coronavaccin beantwoord in Focus

Het vaccineren is afgelopen week begonnen, maar dat betekent niet dat er geen kritische vragen zijn over het vaccin. Ruud Coolen van Brakel van Instituut Verantwoord Medicijngebruik geeft in Focus antwoorden op vragen van kijkers.

Uit vragen die Dtv binnenkreeg, blijkt dat veel mensen niet begrijpen hoe het vaccin er zo snel heeft kunnen zijn. Coolen van Brakel legt uit: “Twintig jaar geleden duurde het dertien jaar om het menselijk genoom in kaart te brengen. Nu doen we dat binnen één dag. Toen het virus er was, wisten we dus binnen enkele dagen hoe het eruit zag. Het tweede is dat corona in dezelfde lijn ligt als bijvoorbeeld het SARS-virus. Daar is al veel onderzoek naar gedaan, dus we begonnen niet vanaf nul.” Ook is er veel geld beschikbaar voor een coronavaccin en richtten veel medici zich op corona.

Tekst loopt verder onder video


Ook vragen sommige kijkers zich af of het coronavaccin wel veilig is, omdat zij het idee hebben dat mensen zijn overleden na het krijgen van het vaccin. “Ik heb die informatie niet, maar laat ik er bij zeggen dat er over de hele wereld al miljoenen mensen zijn gevaccineerd en eigenlijk zien we niets geks.”

Is het coronavaccin voor iedereen?

Het vaccin is in principe voor iedereen geschikt volgens Coolen van Brakel. “Wel moeten we kijken naar de personen die in de onderzoeken zijn meegenomen. We hebben geen aanleiding dat bijvoorbeeld zwangere vrouwen het vaccin niet zouden kunnen krijgen, maar we moeten wel eerlijk zijn dat er weinig zwangere vrouwen in de onderzoeksgroepen zaten. Daarom moeten zij gevaccineerd worden in overleg.”

'Werking van 94 à 95 procent'

Verder zegt Coolen van Brakel dat ook mensen die het coronavirus al hebben gehad zich moeten laten vaccineren. Ook is het na inenting mogelijk om toch het coronavirus op te lopen. “De vaccins die nu op de markt zijn, hebben een werking van 94 of 95 procent.” Verder is het verstandig om je te laten testen als je na het krijgen van het vaccin toch klachten krijgt.

Veel over het vaccin is reeds bekend, maar ook zijn er nog steeds vragen die nog onbeantwoord zijn. Zo is nog onduidelijk hoe lang het vaccin werkt. Ook naar nieuwe virusvarianten uit Groot-Brittannië en Zuid-Afrika wordt nog veel onderzoek gedaan.