advertentie Banner SNLR.nl

Kinderboek over corona: ‘Het is eigenlijk een soort praatboekje’

Renske de Kleijn uit Herpen schreef een kinderboek over corona met verhaaltjes over hoe kinderen de coronatijd beleven.

Het boekje ‘Als het virus straks voorbij is’ bestaat met name uit rijmpjes en tekeningen die kinderen in kunnen kleuren. “Die rijmpjes gaan over thema’s die kinderen niet meer kunnen doen”, vertelt De Kleijn. Als voorbeeld noemt ze pretpark de Efteling, maar ze met haar twee kinderen graag naartoe gaat.

Tekst loopt door onder video

Voor volwassenen is het gemakkelijk om herinneringen aan corona te bewaren, maar voor kinderen is dit anders. “Na een aantal weken in de intelligente lockdown bedacht ik me dat ik iets wilde vasthouden van deze periode. Mijn kinderen zijn twee en vier en hebben straks geen actieve herinneringen meer aan deze tijd”, vertelt Renske de Kleijn, inmiddels woonachtig in Den Bosch, over het ontstaan van het boek.

Foto's
Naast rijmpjes en tekeningen heeft het boekje ruimte voor foto’s die kinderen op de bladzijdes kunnen plakken. “Later als kinderen wel weer bepaalde dingen mogen doen, bijvoorbeeld bij opa en oma logeren, kunnen zij een foto in het boek plakken. Zo maak je je eigen herinneringenboekje."

Goed doel
Voor De Kleijn is haar eigen boek een droom die uitkomt en wil ze kinderen leesplezier bezorgen. “Het tweede doel is om wetenschappelijk onderzoek naar impact van coronamaatregelen op de jeugd te steunen bij het Wilhelminaziekenhuis. Ik vind het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt”.

Het boekje is een succes, want alle driehonderd edities van de eerste druk zijn al weg. Inmiddels is het boekje al toe een een tweede druk.