Udens kinderdagverblijf Villa XXS heeft zaken niet op orde, moet nu dwangsom betalen
Kinderdagverblijf Villa XXS in Uden is door de GGD en de gemeente Maashorst op de vingers getikt. De opvang heeft meerdere zaken niet op orde en daarom moet er nu echt een dwangsom worden betaald.
De GGD kwam op 13 oktober 2022 langs voor een inspectie bij de opvang. Op die dag stonden er bij twee groepen respectievelijk 10 en 17 kinderen ingepland. De maximale groepsgrootte is echter 9 en 16. Twee ouders zijn op die dag afgebeld door de opvang, op het moment dat de toezichthouders aanwezig waren, met de mededeling dat er personeel ziek was. De kinderen konden dus niet bij de opvang terecht.
Een dag later kreeg een van de ouders te horen dat de afmelding niet gedaan is vanwege ziekte, maar door de aanwezigheid van de toezichthouders. “Hieruit blijkt dat er, door iemand binnen de organisatie, onware informatie aan de toezichthouders is verstrekt, met betrekking tot de geplande groepssamenstelling, van 13 oktober 2022”, aldus de GGD.
Overplaatsen van kinderen
Het inspectierapport laat verder zien dat kinderen op één dag soms op verschillende groepen opgevangen worden. Dit zonder toestemming van de ouders. Volgens de wet mag een kind per week maximaal van twee verschillende groepen gebruik maken.
De toezichthouders vroegen daarom naar de schriftelijke toestemming van de ouders. Het bleek dat de toestemming pas na het bezoek van de inspectie aan de ouders is gevraagd. “Daarbij verklaart de manager dat ze dit heeft gedaan om aan de wet te voldoen”, aldus het rapport. Zo’n toestemming moet echter al vooraf gegeven zijn. Ook bij latere controles blijkt dat er niet op voorhand aan ouders om toestemming is gevraagd.
(Tekst loopt verder onder het tekstblok)
De kinderen worden in vier verschillende groepen opgevangen. Twee babygroepen en twee peutergroepen.
Niet genoeg personeel
Uit de steekproef op 13 oktober komt ook naar voren dat er niet altijd genoeg personeel op de groepen staat. Op een van de groepen stond één medewerker terwijl dat er eigenlijk twee moeten zijn. Het gebeurt volgens de GGD vaker dat er afgeweken wordt van deze regels.
Na deze inspectie heeft de gemeente Maashorst aan de GGD gevraagd om meer inspecties uit te voeren. Dat gebeurde op 8 juni van dit jaar. Ook daar gaat de opvang opnieuw de fout in. Uit de roosters blijkt dat er opnieuw niet genoeg personeel op de groep wordt ingezet. Dat komt onder meer door de inzet van medewerkers in opleiding.
Niet altijd de juiste papieren
Die beschikken namelijk niet altijd over de juiste papieren, zo valt te lezen in het rapport. Zo wordt er gebruik gemaakt van een medewerker in opleiding met een mbo niveau 2 diploma terwijl een niveau 3 diploma nodig is. Deze persoon werkt sinds juni 2023 bij de opvang. Haar opleiding startte pas in juli 2023.
Bij een andere medewerker in opleiding is het ontwikkelplan niet in orde. Er staat niet beschreven hoeveel uur de medewerker inzetbaar is en welk diploma die wil halen.
Gesprekken over verdere gevolgen
Ook nu heeft Villa XXS de zaken nog altijd niet op orde laat de gemeente weten. Opgelegde dwangsommen moeten nu ook echt betaald gaan worden.
De verbeterpunten zijn nog niet naar tevredenheid van de gemeente uitgevoerd door de opvang. Daarom volgt er binnenkort een gesprek met Villa XXS, GGD en de gemeente. Daarin wordt gesproken over volgende stappen als verbeteringen uitblijven.
Dtv Nieuws heeft geprobeerd contact te krijgen met de opvang, maar kreeg geen reactie.