Kinderen jongleren en balanceren tijdens gooi- en smijtcircus in Uden
Balanceren op een bal, jongleren met kegels of gooien met de diabolo. De molen van Jetten en ontmoetingsplein Mellepark in Uden werden woensdag voor even omgetoverd tot een heus circus.
Een variatie aan bonte attributen liet tientallen kinderen de kunst van het circus beleven. Het evenement met de naam gooi- en smijtcircus werd georganiseerd door ONS Welzijn.
"Het is een soort jaarafsluiting van de kinderclubs Muzerijk, Mellepark, Oranjerijk en de Pit", aldus medeorganisator Alex van der Heijden. "We hebben een circus van Totaal Theater uit Den Bosch ingehuurd. Een enthousiasteling van die organisatie leert die kinderen allemaal trucs.”
(Tekst gaat verder onder video)
Circusdocent
Fietsen op een eenwieler of jongleren was voor sommige kinderen niet zomaar een koud kunstje. Soms ging het letterlijk met vallen en opstaan. Gelukkig was daar circusdocent Bart Faseur om de kinderen bij de activiteiten te begeleiden. Het vak zit in zijn bloed. Al op jonge leeftijd ging hij de straat op om met zijn trucjes de kost te verdienen.
"De fascinatie voor circus begon toen ik als kind een goochelaar zag", zegt Faseur. "Dat vond ik altijd heel interessant. Daarop ben ik allerlei circusacts gaan oefenen en ben ik - als 16 jarige - mijn eerste straatshows gaan doen. Dit was bovendien een soort noodzaak, omdat ik als jongere heel vroeg 'het huis' uit ben gegaan. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt."
Naar buiten
Ook buiten de clubs trokken de circusattributen aandacht. Vanuit alle hoeken sloten zich kinderen (en ouders) aan om zich van hun acrobatische of artistieke kant te laten zien. ONS Welzijn zette het evenement niet alleen op touw om de zomervakantie te vieren, maar ook om kinderen te stimuleren naar buiten te gaan.
"We zien dat kinderen steeds meer binnen zitten voor de televisie of op de mobiel. Het aanzetten van kinderen om buiten te spelen is voor ons het grootste doel", zegt Van der Heijden.
In de huidige tijd wordt het circus door acties en economische tegenslagen een steeds zeldzamer fenomeen. Tóch betekent dit niet dat het circus 'oubollig' is. "Circus is van alle tijden", zegt Van der Heijden. "Als je het enthousiasme van Faseur ziet, die al sinds zijn jeugd met de trucjes bezig is, dan is het geweldig om bij kinderen ditzelfde enthousiasme te zien."
Diezelfde opvatting deelt ook Faseur. "Vaak kunnen kinderen meer dan ze zelf denken", zegt de ervaren circusman. "Door de kinderen fysiek aan de gang te laten gaan met de trucjes, zie je bij hen een bepaalde trots en voldoening ontstaan. Daar doe je het voor."