advertentie Banner SNLR.nl

Kinderen uit Ghana krijgen onderwijs dankzij rommelmarkten

Het hele huis van Anja Spanjers uit Heesch ligt vol met tweedehands spullen die ze verkoopt met maar één doel: geld ophalen voor kinderen in Ghana.

Bordspellen, speelgoed, kleding en nog veel meer. Het huis van Anja Spanjers ligt er vol mee. Of het niet te druk wordt in haar woning? Nooit, want tweedehands spullen die ze kan verkopen ten bate van kinderen in Ghana heeft ze nooit genoeg.

Tekst loopt door onder video

Spanjers zet zich inmiddels zeven jaar in voor Ghana, waar ze helpt bij de financiering van een school in Adwaso, een dorp ten noorden van de hoofdstad Accra. “Als kind wilde ik al naar Ghana”, vertelt ze. Thuis als kind had ze het niet goed en dat zorgt ervoor dat ze graag andere kinderen wil helpen.

De geboren Nistelrodese haalt geld op door tweedehands spullen die ze voor niets overneemt te verkopen op braderieën en rommelmarkten. Met het opgehaalde geld heeft Spanjers al veel kunnen betekenen voor de school. “Zo heb ik een waterpomp laten aansluiten, is er gebouwd en is de speelplek aangepakt.”

Voor de kinderen in Ghana heeft Spanjers heel wat over. Zo is haar huis nauwelijks bewoonbaar doordat haar woning vol staat met tweedehands spullen. Ook werkt ze veel om tijd vrij te maken. “Ik werk twee jaar door, zeven dagen in de week. Ik spaar dan al mijn snipperdagen op en dan ga ik drie maanden naar Ghana. Anders is het veel te kort.”

Op zaterdag 17 oktober organiseert Spanjers een eigen rommelmarkt voor haar woning in de Mozartlaan in Heesch. Het is de bedoeling dat ze in januari weer naar Ghana gaat, maar vanwege corona is dit nog onzeker.