Kinderen van Yvonne de dupe van tekort aan taxichauffeurs: 'Soms pas om half 10 op school'
Net als zo ongeveer ieder bedrijf op dit moment kampt taxicentrale Van Driel met een groot personeelstekort. Het bedrijf verzorgt in de hele regio het speciaal leerlingenvervoer en daardoor zijn veel kinderen regelmatig te laat op school. Zo ook die van Yvonne Schouten.
Ze staat woensdag om tien over acht 's ochtends met haar zoon Jelle in Heeswijk-Dinther te wachten op een van de taxibusjes. Schouten heeft twee zoons van 15 en 16 jaar oud met een beperking, die daarom in Veghel naar het speciaal onderwijs gaan. Via een app kan ze in de gaten houden of de taxi op tijd is, maar de laatste tijd is dat zelden het geval.
Sommige kinderen zitten al om zeven uur in het busje, terwijl ze pas om kwart voor 9 op school moeten zijn
Yvonne Schouten
"De busjes komen regelmatig te laat, omdat de taxichauffeurs vaak nog een rit van tevoren hebben." De jongens moeten om 08.40 uur op school zijn, maar komen daar soms pas om half 10 aan." Ze pikt haar kinderen daarom soms zelf op, maar daardoor komt zij weer te laat op haar werk. "Elk kind heeft een aantal lesuren per jaar nodig en daar komen ze op deze manier niet aan. Bovendien raken ze uit het ritme, omdat ze te laat of veel te vroeg meegaan met het busje. Ik hoor van sommige ouders dat hun kinderen al om zeven uur in het busje zitten, terwijl ze om kwart voor 9 op school moeten zijn."
De chauffeurs van Van Driel kunnen per rit vijf tot acht kinderen in een bus meenemen. Er zijn genoeg busjes voor handen, maar te weinig chauffeurs en daardoor kunnen niet alle kinderen tegelijkertijd worden weggebracht. "Als je voldoende mensen hebt kun je de ritten mooi op tijd draaien en ook nog bij de ouders informeren of er nog bijzonderheden zijn. Nu is het zo snel mogelijk de kinderen naar school brengen, omdat je nog een tweede ronde moet rijden", legt chauffeur Mans van de Laar uit.
De gemeenten willen graag zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijke ritten hebben
Mans van de Laar - taxichauffeur
Van de Laar vindt het zelf ook vervelend. "Het zijn kinderen met zogenaamd de rugzakjes, die hebben regelmaat en structuur nodig en dat kunnen wij ze op dit moment niet altijd bieden." Om de gaten op te vullen heeft Van Driel inmiddels ook het kantoorpersoneel ingeschakeld om ritten te rijden. Volgens Van de Laar zouden betere voorwaarden en een hoger minimumloon ook helpen. In de gemeenteraad van Maashorst is het onderwerp inmiddels al ter sprake gekomen. "De gemeenten willen graag zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijke ritten hebben. Bovendien worden de eisen steeds strenger. Het bedrijf moet steeds meer investeren in elektrische auto's en we moeten ook weer wat vet op de botten krijgen vanwege de slechte coronatijd."