Kinderopvang De Dierenvriendjes in actie bij gemeentehuis

Medewerkers van kinderopvang De Dierenvriendjes uit Nistelrode kwamen donderdagmiddag met tientallen kinderen en hun ouders naar het gemeentehuis van Bernheze in Heesch om hun stem te laten horen. Ze wilden daar duidelijk maken dat uitbreiding van de opvang noodzakelijk is.

Een van de kinderen, gezeten op een speelgoedtractor, overhandigde onder meer handtekeningen, persoonlijke verhalen en tekeningen van aan wethouder Peter van Boekel. “We willen het absoluut geen protest noemen, maar we willen gewoon onze kracht laten zien", aldus Judith van den Broek, een van de eigenaren van het kinderdagverblijf. Bij de actie bij het gemeentehuis werd door de aanwezigen goed gelet op de verplichte coronamaatregelen.

Afgelopen donderdag werd duidelijk dat de gemeente Bernheze de gewenste uitbreiding van de agrarische kinderopvang mogelijk wil tegenhouden. De opvang breidde de afgelopen jaren uit van 36 naar 64 kindplaatsen, terwijl in de vergunning staat dat er maar maximaal 36 plaatsen zijn toegestaan.

In 2017 heeft de opvang voor het eerst aan de gemeente gevraagd uit te breiden. “Er is hier toen een ambtenaar geweest die ons vertelde dat dit mogelijk was. Vervolgens hebben we dit via de gemeente nog zwart op wit gekregen. Ook in 2019 was dit het geval toen we opnieuw wilden uitbreiden. Wij waren er dus van overtuigd dat alles in orde was”, vertelt Judith van den Broek. Wethouder Van Boekel is een andere mening toegedaan. "Dit was een brief van Team Zorg. Zij hebben niet de verantwoordelijkheid om te toetsen op vergunningen", legt Van Boekel uit.

We zijn ons van geen kwaad bewust

• Judith van den Broek, eigenaresse De Dierenvriendjes

Volgens de wethouder moest De Dierenvriendjes opnieuw een vergunningaanvraag doen, met een goede ruimtelijke onderbouwing. “Natuurlijk moet een vergunning kloppen, maar daar heeft niemand ons ooit op gewezen. We zijn ons van geen kwaad bewust”, aldus Van den Broek. De buren, die tegen de uitbreiding zijn, lieten aan Dtv zien dat zij het kinderdagverblijf hier meerdere malen op hebben gewezen.

Op 29 oktober zullen de partijen in de gemeenteraad hun keuze maken.