Gemeente in gesprek met in nood verkerende Kledingbank Bernheze
De gemeente Bernheze laat weten in gesprek te willen met de initiatiefnemers van de kledingbank in Nistelrode. Zij kwamen eerder deze week met een noodkreet. Als er niets verandert aan de huidige situatie kan de kledingbank maar één ding: 'de spullen inpakken en stoppen'.
De kledingbank in Bernheze moet vanaf 1 november huur gaan betalen voor de locatie aan de Tramstraat in Nistelrode. Iets waar de vrijwilligersorganisatie geen geld voor heeft. Het zijn de stellige woorden van Ingrid ten Broeke, die samen met Heidi van Pixteren verantwoordelijk is voor de kleding- en speelgoedbank. De instantie stuurde dinsdag een brandbrief.
Met de verhuurder sprak de kledingbank in eerste instantie een gereduceerd tarief af, waarbij alleen de elektriciteitskosten werden afgerekend. Daarvoor gebruikte de kledingbank stimuleringsbijdragen vanuit de gemeente Bernheze. De kledingbank uit Nistelrode moet vanaf volgende maand 577 euro per maand af gaan rekenen, vijftig procent van de totale huurprijs. De gemeente weigert voorlopig een structurele subsidie. De nieuwe subsidieaanvraag is in behandeling, zo laat Bernheze weten.
Programma Samen
De kledingbank vroeg de gemeente ook geld om mee te doen aan het Programma Samen van VSBfonds, Oranje Fonds, Stichting DOEN en VNG. Wethouder Marius Tielemans laat weten dat dit verzoek is geweigerd omdat het op te korte termijn begon en er meer geld mee gemoeid is dan normaal aan dergelijke initiatieven wordt geschonken.
Dorpshuis
De kledingbank verhuisde begin dit jaar van de Kerkstraat in Heesch naar de voormalige huisartsenpraktijk in Nistelrode dat tegenwoordig door het leven gaat als ’t Bernhezer Pakhuijs. Dit onderkomen is sowieso tijdelijk omdat er plannen zijn voor woningbouw op deze locatie. Als mogelijk vaste locatie is het Dorpshuis aan 't Laar in beeld. "We hebben een geïnteresseerde ondernemer die het pand wel aan ons wil gunnen", zegt Ten Broeke. Maar zo ver is het nog niet. "Ik denk dat we dan zeker een jaar verder zijn", vult Van Pinxteren aan.