Kledingbank Bernheze vreest voor einde: ‘zoveel schrijnende gevallen die nu overal buiten gaan vallen’
Een gebrek aan ruimte en onvoldoende financiële middelen. Dat zijn de oorzaken waarom de Kledingbank Bernheze zaterdag voor het laatst open is. Door de sluiting verliezen 130 huishoudens hun adresje voor kleding.
“Er zijn hier mensen waarvan ik weet dat ze geen dubbeltje hebben. Die zijn blij dat ze een euro kunnen betalen. Ze komen hier een schone onderbroek halen. Er zijn zoveel schrijnende gevallen die nu overal buiten gaan vallen”, vertelt eigenaar Heidi van Pinxteren.
(Tekst loopt verder onder de video)
Ook vrijwilliger Jaap van Klinken is er niet gerust op. “Ik vraag me af hoe de mensen hier de laatste keer vertrekken. Die zullen denken ‘waar moet ik nu heen? Hoe moet ik aan mijn kleding komen’?”
Eerdere oproep
Vorig jaar deed de Kledingbank een noodoproep omdat de huur omhoog ging. De gemeente Bernheze en de Lionsclub kwamen over de brug en betaalden de huur van het pand aan de Tramstraat in Nistelrode. De hoop was dat de Kledingbank tot december open kon blijven.
“We kunnen er zoveel geld inpompen als we willen, maar in december is er geen pand en geen geld. We houden de eer nu aan ons zelf. Het ligt niet aan de verhuurder, maar ik gooi mijn geld weg omdat ik weet dat er in december ook geen toekomst is”, zegt Van Pinxteren. Van Klinken hoopt dat er ondernemers opstaan en zich melden.
Verwijt richting gemeente
Vooral de rol van de gemeente steekt bij ’t Bernhezer Pakhuys. Ze krijgen namelijk geen structurele subsidie van de gemeente. “Er wordt alleen maar gezegd ‘dankjewel’. Dan denk ik er is zoveel armoede. Veel meer dan ze in kaart hebben”, vindt Van Pinxteren.
Inmiddels heeft Progressief Bernheze vragen gesteld aan het college over het onderwerp. De oppositiepartij wil weten wat er gedaan is om de Kledingbank een vaste locatie te bieden. Daarnaast vraagt de partij zich af of de gemeente voor meerdere jaren wil bijdragen aan de instandhouding van de Kledingbank.
Update reactie gemeente
De gemeente Bernheze laat in een reactie weten de kledingbank te waarderen, net zoals andere vrijwillige initiatieven in de gemeente, maar geen extra subsidie te verstrekken. "We hebben eenmalig subsidie verleend. Dat was in oktober 2022. Juist om ze ruimte te geven om te zoeken naar een oplossing voor het huisvestigingsprobleem. Er is destijds ook afgesproken dat ze zelf verantwoordelijk zijn om een (financieel) toekomstperspectief te borgen."