Kledingzakken op de weeghaak tijdens textielweek Uden

Versleten gordijnen, een verkleurd laken of een oude spijkerbroek – ze belanden vaak bij het vuil. In het teken van de textielrace verzamelen kinderen op verschillende scholen - waaronder scholen in Uden - textiel om daar verandering in te brengen.

Ritselende zakken vol met kleding op de gangen van basisschool De Cirkel in Uden. Daar waren de leerlingen van groep 7 en 8 vrijdag druk bezig met het wegen van stukken textiel. Ook deze kinderen doen mee met de textielrace. "Wij zamelen kledingstukken en ander textiel in voor het goede doel", aldus leerlingen Hanna (11) en Noor (10). "We doen het textiel in vuilniszakken en dan wegen we ze. Vervolgens gaat het in de kledingcontainer en vullen we het gewicht in op de website. Als dat klaar is, gaat alles naar recyclers."

(Tekst loopt verder onder afbeelding) 

Bewustwording

Al het verzamelen, wegen en noteren heeft een doel. De inzamelingsactie leert kinderen over hoe textiel een tweede leven kan krijgen. "We trapte de textielweek woensdag samen met de leerlingen af", aldus docent Jeroen Smulders van groep 7/8. "Toen hebben we een aantal posters uitgedeeld en iemand van de textielrace uitgenodigd voor een presentatie. Die is op school gekomen om uit te leggen wat deze actie allemaal inhoudt en wat voor impact de kledingindustrie heeft op het milieu." 

Dat de leerlingen voorbereid zijn, blijkt uit de hoeveelheid dingen die zij kunnen vertellen over het thema. "recyclen van textiel is belangrijk omdat we heel veel katoen gebruiken en de productie daarvan slecht is voor het milieu", vertellen Hanna en Noor. "Daarnaast is veel water voor het maken van textiel nodig en dat is vooral niet goed voor de landen waar water extra hard nodig is." 

Inzamelrace

De textielrace loopt nog tot en met 21 oktober. Binnen die tijd nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 van verschillende scholen in Uden en omstreken het tegen elkaar op om zo veel mogelijk textiel in te zamelen. Daarvoor gaan de kinderen langs de deuren en kunnen ze op de website bijhouden wie textiel kwijt wil en wanneer dat opgehaald kan worden. Na afloop van de actie wordt bekend welke school het meeste textiel heeft ingezameld - al is dat niet de voornaamste reden waarom de kinderen van De Cirkel alles uit de 'kledingkast' halen.

"We kunnen er een prijs mee winnen, want dan gaan we naar het Textielmuseum in Tilburg", zeggen Noor en Hanna. "Maar het is ook vooral leuk om het voor het goede doel te doen. Het is in elk geval leuker dan rekenen en taal."