Kleuterjuf Marjan zit veertig jaar in het vak: ‘Je voelt jezelf echt gewaardeerd’

Feest op basisschool Eikenwijs in Heesch, want juffrouw Marjan Cremers werkt al veertig jaar op dezelfde school én bij de kleuters. " Ik heb nog lesgegeven aan de ouders van kinderen die nu bij me in de klas zitten.”

“Er is veel ruimte voor eigen inbreng in mijn werk en dat spreekt mij heel erg aan. Dat doet een groot beroep op je eigen creativiteit”, zegt Cremers. “Daarom houd ik het al zolang vol.”  

(Tekst gaat verder onder de video.)

Cremers bewaart veel herinneringen aan de afgelopen veertig jaar. “Ik vind het grappig dat ik nog les heb gegeven aan de ouders van kinderen die nu bij me in de klas zitten.”  

“In 1985 werd ik adjunct-directeur van een nieuwe basisschool. Met de kleine kleutertjes zaten we ineens tussen kinderen van twaalf. We moesten allemaal aan elkaar wennen. Sommige leraren wisten niet wat te doen als een kleuter ineens met de broek op de knieën rondliep. Dat was een spannende tijd, maar wel heel mooi.”

Groeiende klassen

Cremers ziet bepaalde trends in het onderwijs. “Vroeger was het zo dat de juf veel bepaalde en nu proberen we het samen te doen. Voortaan doen we veel digitaal, terwijl het vroeger zo was dat ik alles moest bijhouden in een mapje. Toen ging alles nog schriftelijk. Nu ligt de nadruk ook meer op het aanbod van taal en rekenen. Daar waren we ooit alleen maar spelenderwijs mee bezig.”  

De klassen groeien en dat vindt Cremers een zorgwekkende ontwikkeling: “Vroeger waren er vijf kleuterklassen en konden we met vijf man het onderwijs op de kleuterschool neerzetten. De kleutergroepen worden nu wel erg groot. We willen voorkomen dat kinderen in groepen van 35 man zitten.”  

Ballonkunstenaar

Het jubileum werd gevierd met liedjes, cadeaus en het optreden van een ballonkunstenaar. “Dan voel je jezelf echt gewaardeerd. Een beetje ouderwets misschien, maar ik vond het geweldig.”  

Hoewel veertig jaar best een hele tijd is, staat stoppen voor juf Marjan nog niet op de planning.