Kliko's, autobanden, hout en plastic; er ligt na de overstroming van alles in de uiterwaard

Nu het water van de overstromingen van de Maas gezakt is, blijft er op veel plekken rommel achter langs de oevers van de rivier. Natuurmonumenten ging vrijdag de uiterwaarden in om te kijken hoeveel troep er is achtergebleven. Tot grote opluchting van de boswachters valt het rond Oss en Den Bosch mee.

Dat wil niet zeggen dat er niks ligt. In de Koornwaard bij Empel loopt Fons Mandigers van Natuurmonumenten met een groepje vrijwilligers. Hij laat een stuk hekwerk vol rotzooi zien. “Je komt hier van alles tegen. Een winkelwagentje, een autoband, allerlei hout en plastic. Maar ook veel organisch materiaal.”

In de video zie je wat Natuurmonumenten allemaal tegen komt:

“In Limburg zie je dit overal”, vervolgt Mandigers. “Dit is één plekje. Hier werk je een paar uur aan en dan is het weer schoon. In Limburg is dat bijna overal het geval.”

Zijn collega boswachter Ido Pruijn inspecteert de uiterwaarden bij Haren. “Vergeleken met Limburg mogen wij echt niet klagen”, zegt hij opgelucht. Het meeste wat er ligt is gras, hout en ander groen. “Dat is allemaal op de draden van de afrastering gaan hangen. Dat moeten we er wel afhalen.”

Hoe komt het dat er hier minder troep ligt?

Het is een compleet ander beeld dan Limburg, waar de koelkasten en ander huisraad overal langs de oevers van de Maas liggen. Pruijn legt uit waarom er in Brabant zoveel minder troep is. “De sluizen vangen al veel op. Naarmate het water hier naar toe komt, wordt het water rustiger. Zware spullen blijven eerder achter. De kleine dingen komen dan tot hier”, vertelt Pruijn.

Volgende week gaat Natuurmonumenten de rotzooi opruimen. Een enorme opruimactie met heel veel vrijwilligers zoals in Limburg is rond Den Bosch en Oss niet nodig.