advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Klimaatdemonstratie in Den Bosch: 'Dit is geen oefening'

Maandag organiseerden de klimaatactivisten van Extinction Rebellion een demonstratie achter het centraal station in Den Bosch. Ze vinden dat de gemeentebegroting te weinig naar het klimaat kijkt.

Tijdens het luchtalarm om 12.00 uur gingen de demonstranten op de grond liggen op het Leonardo da Vinciplein om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en ecologische crisis. "Dit is geen oefening", aldus Extinction Rebellion-lid Rick van de Pol in een persverklaring.
De demonstranten hebben via een boa een verklaring afgegeven voor het gemeentebestuur. 

'Begroting is laks'

De activisten richtten hun pijlen op de begroting van de gemeente 's Hertogenbosch. Daarin staat dat de gemeente in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Dat is niet snel genoeg: "De begroting gaat er nog steeds vanuit dat we rustig tot 2050 door kunnen gaan met het uitstoten van broeikasgassen. Dat is een termijn die we ons niet kunnen veroorloven."

Deze maand wordt de begroting in de Bossche gemeenteraad besproken.

De begroting gaat er nog steeds vanuit dat we rustig tot 2050 door kunnen gaan met het uitstoten van broeikasgassen.

• Rick van de Pol, Extinction Rebellion

Ook de 'grootouders voor het klimaat' zullen maandag aanwezig zijn

Niet voor het stadhuis

Omdat het protest zich richt op het college van B en W en de gemeenteraad, wilden de activisten voor het stadhuis demonstreren. Dat zag de gemeente niet zitten. "Wij vinden dit een inperking van ons demonstratierecht", zegt Van de Pol.