Knappe koppen uit Heeswijk-Dinther en Den Bosch werken aan systeem om kindersterfte tegen te gaan

De in Den Bosch woonachtige Jelle Schuitemaker en de uit Heeswijk-Dinther afkomstige Niek Versteegde – beide actief voor het zogeheten ‘GOAL 3’ - werken mee aan een patiëntenvolgsysteem dat is ontwikkeld om te voorkomen dat kinderen in derdewereldlanden onnodig overlijden.

Een nieuw patiëntenvolgsysteem om kindersterfte in ontwikkelingslanden tegen te gaan. Dat is kort gezegd het idee achter het systeem IMPALA. Daarmee worden allerlei gegevens gemeten, zoals de ademhaling en de hartslag, en dat is vooral in derdewereldlanden belangrijk, legt Schuitemaker uit.

“Meer dan drie miljoen kinderen overlijden jaarlijks aan preventable – oftewel, te voorkomen – ziekten. Met ons systeem en met tijdig ingrijpen kun je zeker een miljoen van die kindersterfte afhalen, op jaarbasis.”

(Tekst loopt door onder de video)

Dat de zorg in ontwikkelingslanden nog te wensen overlaat, ondervond Versteegde als tropenarts in Tanzania aan den lijve.

“In Tanzania, maar in heel veel landen in Afrika en daarbuiten zit je in een model van schaarste. Mensen zijn lager opgeleid en dan heb je ook nog eens veel patiënten die vaak ook nog zieker zijn dan in een westerse omgeving. Ons monitoringsysteem gaat erbij helpen om een goede inschatting te maken welke patiënt er het meest ziek is en welke er zieker wordt of juist herstelt. Op basis daarvan kan ik als arts prioriteiten stellen bij wie ik begin en hoe ik ze ga helpen.”

Investering

Om het systeem op grote schaal in te kunnen gaan zetten, gingen Versteegde en Schuitemaker samen naar het NPO-programma Dragons' Den. En dat liep anders af dan verwacht, vertelt Schuitemaker.

“Dat was een hele rare uitzending. Normaal gesproken pitch je voor investeerders en dan zeggen ze ‘ja’ of ‘nee’, maar dat is niet wat er bij ons gebeurde. Een investering vonden ze niet geschikt, omdat ze hier niet te veel geld op willen verdienen. Daarom hebben ze een fundraising event (benefiet-diner, red.) georganiseerd.”

2030

Inmiddels is bekend dat dit evenement onder de naam ‘Goal 3 Draken Diner’ aanstaand najaar moet gaan plaatsvinden, mits de coronamaatregelen dat toelaten. Met behulp van de netwerken van de ‘dragons’ wordt er geld opgehaald voor het initiatief van Versteegde en Schuitemaker. De twee hebben met het systeem op de lange termijn overigens een bijzonder ambitieus doel voor ogen.

 “In 2030 willen we het niveau van de gezondheidszorg verbeteren voor 100 miljoen patiënten. Dat is onze stip op de horizon. Heel ambitieus, maar we geloven echt dat we dat kunnen”, besluit Schuitemaker vastberaden.