advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Heroes Den Bosch start volgend seizoen in nieuwe BeNeLeague basketbal

De kogel is door de kerk. De professionele basketballiga's uit België en Nederland lanceren met ingang van het seizoen 2021-2022 een gezamenlijke competitie: de BeNeLeague.

Alle clubs, waaronder ook Heroes uit Den Bosch, hebben donderdagavond unaniem ingestemd met de samenwerking. De eerste gesprekken startten in de herfst van 2019.

Ambitie
“Deze stap getuigt van ambitie, visie en lef. Juist in deze voor de sport moeilijke tijd", zegt Bob Van Oosterhout, eigenaar Heroes Den Bosch. "Basketbal is een wereldsport, met enorme potentie, maar in onze landen nog allesbehalve volgroeid. Zonder twijfel is dit een zeer spraakmakende manier waarop het Nederlandse en Belgische basketbal zich van hun meest innovatieve, ondernemende kant laten zien.”

Competitieformule
Het seizoen begint met twee nationale competities, waarin alle teams een gelijk aantal wedstrijden spelen. De beste vijf van elk land komen samen in een Golden Group. De Nederlandse clubs spelen zowel thuis als uit tegen de Belgische clubs. De ploegen die niet tot de top-5 behoren, komen samen in de Silver Group en spelen eveneens 10 wedstrijden.

De play-offs bestaan ook uit een nationaal gedeelte. De twee beste Nederlandse clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Nederlandse play-offs. De drie overige Nederlandse ploegen uit de Golden group strijden met de beste Nederlandse ploeg uit de Silver Group voor een plaats in de halve finale van de play-offs. Deze play-off reeks levert dus een nationale kampioen op.

De clubs uit de Silver Group die zich niet plaatsen voor de nationale play-offs, gaan van start met de BeNeLeague play-offs. In elke ronde stromen de verliezende teams van de nationale play-offs in. De winnaars van deze series nemen het uit en thuis op tegen de nationale kampioenen. Daarna strijden de twee overgebleven clubs in een thuis- en een uitwedstrijd om de BeNeLeague titel.

Interim bestuur
Een interim-bestuur samengesteld uit twee vertegenwoordigers van beide leagues en een aangewezen ad-interimmanager gaat zorgen voor het opstarten van de nieuwe competitie.